Készült: 2019.11.21.20:45:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

243. ülésnap (2017.10.03.), 16. felszólalás
Felszólaló Zsigó Róbert (Fidesz)
Beosztás Földművelésügyi Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:05


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ZSIGÓ RÓBERT földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Azt már mindenki tudja ebben az országban, hogy a Jobbik a pénzért és a hatalomért mindenre hajlandó, de azt kérem önöktől, hogy az állatvédelem ügyéből ne csináljanak pártpolitikai ügyet, mert ez árt azoknak, akik az állatvédelem területén mindennap az áldozatos munkájukat elvégzik.

Tisztelt Országgyűlés! Fontosnak tartom kiemelni, hogy az állatvédelem területén felmerülő problémák sokkal összetettebbek annál, hogy kizárólag jogszabály-módosítással orvosolhatók legyenek. Ennek megfelelően a kormány célja minden rendelkezésére álló eszközzel annak elősegítése, hogy a lakosság minél szélesebb körében teret nyerjen a felelős állattartás, és ezzel javuljon az állatok jóléte. Az elmúlt esztendőkben sok erőfeszítést tettünk ennek érdekében, többek között a korábbi években elindítottuk a „Szabad a gazdi” programot, ami azon a koncepción alapul, hogy a gazdátlan kutyák problémája mindannyiunk közös ügye, felhívjuk a leendő gazdák figyelmét arra, hogy vásárlás helyett örökbefogadásban gondolkodjanak, és ivartalanítással gondoskodjanak házi kedvenceikről.

Emellett több szemléletformáló, felelős állattartásra nevelő kiadványt is készítettünk az állatvédelem népszerűsítése érdekében. Éppen most csütörtökön mutattuk be és adtam át a rendőrségnek azt a kiadványt, amelyet a Vigyél Haza Alapítvánnyal közösen készítettünk. Ez a Kutyakötelesség című kiadvány, amely a kutyatartás szabályaira és a felelős állattartás gyakorlati megvalósítására hívja fel a figyelmet. Ezt a kiadványt a rendőrség mellett minden jegyző megkapja, civil szervezetek hozzájuthatnak, illetve a Nébih honlapjáról minden érdeklődő letöltheti. Emellett egy másik tájékoztató kiadványt is szeretnénk eljuttatni minél több óvodáshoz és iskoláshoz azért, hogy gyermekkorban kezdjük el a szemléletformálást.

Szintén a korábbi években indítottuk útjára a „Program a menhelyi kutyák ivartalanításáért” kezdeményezést, hiszen a kóborkutya-populációk mederben tartásának és a nemkívánt szaporulatok megelőzésének egyetlen megbízható eszköze az állatok ivartalanítása. A sikertelen ivartalanítási program során ezer, állatmenhelyen élő kutya ivartalanítására került sor a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint az Állatorvostudományi Egyetem közötti megállapodás révén. Ezt a programot egyébként az idei esztendőben tovább szeretnénk folytatni.

Ugyancsak az állattartói felelősség tudatosítását szolgálja az az előírás, amelynek értelmében Magyarországon, az uniós szabályozást megelőzve, a nagy létszámú állattartó telepeken állatjóléti felelőst kell alkalmazni. Eddig a Nébih által tartott ingyenes állatjóléti felelősi képzésen 4900 fő szerzett ilyen oklevelet; emellett pedig nemet mondunk a hormonkezelésre, és nemet mondunk a klónozásra is.

Kiemelt figyelmet fordítunk napjaink egyik legsürgetőbb állatvédelmi problémájára, a kóbor kutyák magas számára is. Ennek visszaszorítása érdekében az elmúlt években számos intézkedést tettünk, amelyek közül az egyik legjelentősebb a négy hónaposnál idősebb ebek kötelező egyedi jelölésének és nyilvántartásának bevezetése. Ennek eredményeként folyamatosan és jelentősen csökken a kóbor kutyák száma: míg öt évvel ezelőtt 30 ezer kóbor kutya érkezett be az országban található mintegy száz ebrendészeti telepre, addig ez a szám 2015-re 20 ezer alá csökkent. Emellett örvendetes, hogy jelentősen, mintegy 20 százalékkal nőtt az ebrendészeti telepekről élve kiadott ebek száma: 55 százalékról 77 százalékra.

Az idei évben 40 millió forinttal növekedett az állatvédelmi feladatokra fordítható forrás, amit egyrészt az állatmenhelyek és ebrendészeti telepek korszerűsítésére, másrészt a Nébih felelős állattartással kapcsolatos szemléletformáló munkájára, harmadrészt, ahogy az előbb említettem, a menhelyi kutyák ivartalanításának támogatására fordítunk, és ez az előirányzat a jövő évi költségvetésben egyharmadával nőni fog. Az állatvédelmi támogatás előirányzata mellett mindenképpen említést érdemelnek a legnagyobb számban tartott gazdasági haszonállatok életkörülményeinek javítását szolgáló állatjóléti támogatások. Ezek keretösszege 2015-ben 28,7 milliárd, míg 2016-ban 29,7 milliárd forint volt.

Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mindannyiukat biztosíthatom arról, hogy a kormány to­vábbra is minden rendelkezésére álló eszközzel erő­síteni fogja a felelős állattartást. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai