Készült: 2020.08.15.10:04:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

248. ülésnap, 80. felszólalás
Felszólaló Balogh József (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:53

Felszólalások:  <<  80  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALOGH JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! A Magyar Tudományos Akadémia a közelmúltban "Aszály és szárazodás Magyarországon" címmel rendezett konferenciát Kecskeméten. Ezen az összejövetelen több mint 200 agrárszakember, hidrológus, vízmérnök és ökológus erősítette meg a szakmának azt a már korábban is megfogalmazott álláspontját, miszerint a klímamódosulás miatt bekövetkező szárazodás alapjaiban rendítheti meg az ország létbiztonságát.

Tisztelt Miniszter Úr! A legfrissebb adatok szerint a klímamódosulás egyértelműen vízhiányt eredményez. Ezt bizonyítja az is, hogy a Duna-Tisza közén átlagosan 3-5 méterrel csökkent a talajvíz szintje, továbbá az, hogy a homokhátság egy része már 2003-ban hivatalosan félsivatagi besorolást kapott az ENSZ mezőgazdasági tagozatától. Az egyre súlyosabbá váló vízgazdálkodási helyzet drámai következményei az idei aszálykor is megmutatkoztak. A júniusi aszály okozta károk az egyes termények esetében akár 30-40 százalékot is meghaladó terméskiesést okoztak, amely nyilvánvalóan végzetes helyzetbe sodorta a hazai növénytermelők jelentős részét.

Tisztelt Miniszter Úr! Az aszály okozta károk megmutatták, hogy hazánk nem rendelkezik olyan koherens vízgazdálkodási koncepcióval, amely révén az aszálykárok megelőzhetőek lennének. Egy írásbeli kérdésre adott válaszában ön ismerte el, tisztelt miniszter úr, hogy az öntözésre berendezett területek, illetve az öntözési kapacitások kihasználtsága jelentősen alatta maradt a lehetőségeknek. Hiszen az országosan vízjogilag engedélyezett területek mindössze 38 százalékát öntözték az idén. A klímamódosulás, a talaj általános kiszáradása a mezőgazdaság, a természetes környezet mellett az épített környezetre is hatással van.

A balliberális kormányokat kétségtelenül felelősség terheli azért, mert elpazaroltak hét évet anélkül, hogy megoldásokat kerestek és találtak volna a vízgazdálkodási problémákra. Az aszálykárok csökkentése, a közúti közlekedésnél lényegesebb környezetkímélőbb vízi közlekedés és szállítás előtérbe helyezése, továbbá a vízi energia jobb kihasználásának kidolgozása a jövőre nézve létkérdés. Létkérdés, mert meg kell akadályoznunk azt, hogy gyermekeinkre, unokáinkra ne egy elsivatagosodó, élettelenné váló országot hagyjunk örökül.

Kérdezem tehát miniszter urat, miért nem rendelkezik Magyarország koherens vízgazdálkodási koncepcióval és aszálystratégiával. Várom megnyugtató válaszát.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

Felszólalások:  <<  80  >>    Ülésnap adatai