Készült: 2020.07.07.18:17:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

237. ülésnap (2001.11.07.), 416. felszólalás
Felszólaló Steinerné Vasvári Éva (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:13


Felszólalások:  Előző  416  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

STEINERNÉ VASVÁRI ÉVA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! E késői időben én csak két módosítóról szeretnék beszélni nagyon röviden. Az 1. sorszám alatt szereplő módosító javaslatot két képviselőtársam, Koltai Ildikó és Surján László jegyezte, és ők a gyermekvédelmi törvény 5. §-ának g) pontját módosították a javaslatukkal, meghatározták a gyermekvédelmi szolgáltatás célját.

Úgy gondolom, hogy az általuk megfogalmazott cél is eléggé széles körű, de lehetne és szeretném még ezt tovább bővíteni, és más képviselőtársaimmal kapcsolódó módosítóként beadni, mert szükségesnek tartom, hogy még részletesebben fejtsük ki a gyermek fejlődésének és különböző jogainak területeit. A kapcsolódó módosítóval ez a bővítés úgy hangzana: "A gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltató tevékenység célja a gyermek testi, értelmi, érzelmi, erkölcsi fejlődésének és nemi azonossága kialakulásának, továbbá személyi, vagyoni és egyéb jogainak biztosítása."

A másik terület, amiről beszélni szeretnék, a 82. sorszám alatt található. Selmeczi Gabriellával és Koltai Ildikóval közösen jegyeztük a módosító javaslatot, amely a gyermekvédelmi törvény 125. §-ához nyújt be két kiegészítő pontot, amelyben meghatározzuk a krízishelyzetben lévő anya eltitkolandó terhességének jogi lehetőségét. Eredetileg ebben a módosítóban úgy határoztuk meg, hogy bármely önkormányzat által fenntartott családok átmeneti otthonát vehesse igénybe. Azóta átgondolva ezt a dolgot, kapcsolódó módosítóval szeretnénk ezt a lehetőséget még tovább bővíteni, mégpedig úgy, hogy ne csak az önkormányzatok által fenntartott átmeneti otthont vehesse igénybe a terhességét titkoló anya, hanem bármely fenntartó által fenntartott átmeneti otthont.

Ugyanezen számú módosító javaslatban szerepel az, hogy a titkolt terhességből született gyermek örökbefogadási eljárás lebonyolítását a gyermek születési helye szerinti gyámhivatal végezhesse el, és ezáltal biztosított legyen az, hogy a lakhelyén a terhessége valóban titkokban maradhasson. Ezt a módosító javaslatot nagyon fontosnak tartjuk, és ezáltal szeretnénk, ha támogatnák a módosítókat is hozzá.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

 
Felszólalások:  Előző  416  Következő    Ülésnap adatai