Készült: 2020.05.30.01:53:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

255. ülésnap (2010.02.16.), 6. felszólalás
Felszólaló Firtl Mátyás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:37


Felszólalások:  Előző  6  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FIRTL MÁTYÁS (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tegnap Molnár Csaba miniszter úr válaszaiban különösképpen az önkormányzatokkal példálózott, hogy mi történik az önkormányzatokkal, hogyan adósították el az önkormányzatok önmagukat, ezzel az államot magát. Jómagam húsz éve vagyok önkormányzati képviselő, jelenleg is részt veszek települési, megyei szintű képviseletben, és higgyék el, van összehasonlítási alapom akkor, amikor az önkormányzati finanszírozásról mondok akár egyetlen számot is. És azt is kijelenthetem, hogy ennek a parlamentnek a 2006-os ciklusa elején, amikor fideszes önkormányzatok lettek általában, akkor Lamperth Mónika időben kijelentette azt is, hogy majd ő tesz róla, hogy a fideszes önkormányzatok ne kerüljenek pénzosztásos szerepbe - ezt természetesen a regionális fejlesztési tanácsokra gondolta. Valóban, el is érte azt, hogy a regionális fejlesztési tanácsokban nem a megyei önkormányzatok vezetői töltik be a fejlesztési tanácsok elnöki tisztjét. És ennek a hatása meg is történt, ami a későbbi intézkedések során látható.

Azt is hozzá kell tennem, hogy Molnár miniszter úr tulajdonképpen egy fideszes vezetésű önkormányzat tagja, tehát tisztában kell hogy legyen azzal, hogy egy megyei önkormányzatnak, nevezetesen a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzatnak milyen a költségvetési helyzete jelen pillanatban, mondjuk, 2010-ben, de nézzük meg azt, hogy 2005 óta milyen finanszírozási lehetőségei voltak az önkormányzatoknak, milyen forráskivonás történt az önkormányzatoktól. Nagyon szemléletesen mutatja ezt ez a grafikon (Felmutatja.), és ha a piros vonalat nézik, akkor azt is látják, hogy hova jutottunk el 2010-ben. Oda jutottunk el 2010-ben, tisztelt Ház, hogy 1 milliárd 429 millió forinttal kevesebb forrás jut az önkormányzatoknak, a megyei önkormányzatoknak 2010-ben, mint 2005-ben. Ez 41 százalékos forráskivonást jelent, tisztelt Ház, és ezen belül is a személyi jövedelemadó terén mintegy 20 százalékos csökkenés állt elő. Ezekkel a számokkal lehet vitatkozni, de ez tény.

Még tovább mondanám azt, hogy e mellett a forráskivonás mellett természetesen 2006-ban volt 3,9 százalékos infláció, 2007-ben 8 százalékos infláció, 2008-ban 6,1 százalékos, 2009-ben 4,5 százalékos infláció, 2010-re pedig 4,1 százalékos inflációt prognosztizálnak. Ilyen költségvetési kondíciók mellett kell egy önkormányzatnak ellátnia azokat a feladatokat, amelyeket 2002 óta önök nagyobb támogatást ígérve az önkormányzatoknak... - mellett jutottak ide, feladatokat meg el nem vettek.

Most akkor nézzünk meg egy olyan ágazatot, hogy miként jelenik meg, tisztelt Ház, ez a forráskivonás, mert önök a túloldalon azt mondják, hogy szociáldemokrata elveket vallanak. Szociáldemokrata elveket vallva nézzük meg, hogy a személyes gondoskodást nyújtó normatív támogatások hogy alakultak! Jól látható ezeken a grafikonokon is (Felmutatja.), hogy önök minden tétel szintjén csökkentették ezeket a juttatásokat is, nevezetesen a gyermekvédelmi otthont nyújtó szakellátásban 11 százalékot, ami 118 ezer forintot jelent, a gyermekvédelmi speciális szakellátás terén 187 ezer forint visszaesés van, a bentlakásos átmeneti intézményeknél 17,4 százalékos a visszalépés, a fogyatékos személyek, pszichiátriai és szenvedélybetegek bentlakásos intézményi ellátásában 13,4 százalékos a visszaesés. Tisztelt Ház, ezek az emberek egyébként a legelesettebbek, a legrászorultabbak, ezektől vontak el önök az elmúlt időszakban ilyen mértékű forrásokat. Ezeket kellett pótolni mindenütt az önkormányzatoknak más források bevonásával.

De itt szeretném megjegyezni azt is, hogy amikor önök a kis- és középvállalkozók támogatását csökkentették, azt is elérték, hogy ezeknek az intézményeknek az alapítványai nem jutnak már hozzá azokhoz a támogató forrásokhoz, amelyekből pluszforrásokat lehet bevonni.

De folytathatnám azt a részt is, hogy önök a közoktatás területén is körülbelül... (Grafikonon mutatja.) - hatalmas mértékű forráskivonást eredményezett, ami azt jelenti, hogy 2006-ban volt 789 ezer, közel 800 ezer, 2010-ben...

(9.20)

Teszik ezt akkor, amikor az oktatás lenne a húzóágazat, amikor a Sólyom által kijelölt stratégiai bizottság azt mondja, hogy az oktatásba kellene a legtöbb forrást behelyezni.

Nézzük meg, hogy ez a forráskivonás mit eredményez 2002 óta! Ezt a hatalmas görbét tessék megtekinteni, ez az önök nyolc évi kormányzásának az eredménye. S ezt csak úgy lehet csökkenteni, tisztelt Ház, hogy az intézményeinktől minden évben azt kérjük, 10-12 százalékkal csökkentsék a saját kiadásaikat. De ezt már csak úgy tudják megtenni, hogy a törvényekben meghatározott feltételeknek nem felelnek meg. Ez személyi sorsokat érint, ez azoknak az embereknek az egzisztenciájába kerül. S hozzáteszem - ha kérdeznék, hogy mit teszünk mi -, hogy a megyei önkormányzat valamennyi képviselője 10 százalékot lemondott a saját tiszteletdíjáról azért, hogy ezeket a költségvetési kondíciókat valami módon tartani, az intézményeket pedig működtetni tudjuk. De ugyanez vonatkozik Sopron megyei jogú városra is. Ahol intézményeket tartanak fenn, tisztelt Ház, ott bizony ugyanezek a forráskivonások történtek, közel 1 milliárd forint forráskivonás történt Sopronban is.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  6  Következő    Ülésnap adatai