Készült: 2020.05.30.01:56:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

219. ülésnap (2009.06.29.), 26-28. felszólalás
Felszólaló Firtl Mátyás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:23


Felszólalások:  Előző  26 - 28  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FIRTL MÁTYÁS (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A vasfüggöny lebontásának huszadik évfordulójára emlékeztünk június 26-án és 27-én soproni és budapesti helyszíneken. Azonban a vasfüggöny lebontásának 1989. június 27-ei médiaeseménye csak egyik olyan momentuma volt a nyolcvanas évek végi közéleti eseményeknek, amelyek az akkori hatalom immár kényszerű reakcióját jelentették az erőteljes szabadság- és reformmegmozdulásokra. Sokkal többen voltak közreműködői annak, és a folyamat is összetettebb volt, hogy az erőszakkal összedrótozott jaltai világrend húsz évvel ezelőtt megdőlhetett.

Én ma a Magyar Köztársaság Országgyűlésében az 1989. augusztus 19-ei páneurópai piknik soproni eseményére szeretnék emlékezni. Arra, amely - a nagypolitikai háttér ellenére - a XX. század egyik kiemelkedő történelmi eseményeként bebizonyította, és megerősített abban a hitünkben, hogy szabadságvágytól vezérelten a civilek bátorsága és elszántsága is alakíthatja a történelmet, hogy kellő akarattal, határozott tettel, összefogással irányt szabhatunk az eseményeknek. A Debrecenből indult ötlettel Sopron, a leghűségesebb város egy negyven évig erőszakra épülő világrend megváltoztatásához hozzátette azt, ami a hűségmúltjából adódó kötelessége volt, így a szabadság városává is vált az európaiság szellemében.

1956 és 1989 alaphangulatában volt valami közös: a szabadság közelségének érzete, a ránk kényszerített kommunizmus embertelen rendszerétől való megszabadulásnak kézzelfogható lehetősége, a szabadságjogok - külön a szabadság és a jog - érvényesítésének közelsége. A diktatúra bomladozott, a szólásszabadság teret kért, elhangzott Orbán Viktor június 16-i beszéde egy titkosrendőröktől még hemzsegő téren. A rendszer erőtlenné vált. Ez az embereknek erőt adott a cselekvéshez, a hatalmat pedig kényszerítette a cselekvésre.

Tisztelt Ház! A gyakran emlegetett vasfüggönylebontás, -átvágás, határnyitás ellenében, 1989. augusztus 19-én Sopronpusztán határáttörés történt. Mert bontani, nyitni és vágni a hatalom merhetett, engedélyezhetett és ott fotózkodhatott, mert még állt a pártállam, s annak intézményei, beleértve a Munkásőrséget, léteztek a nemzetközi szerződések és a kötelezettségek.

Azok, akik egy rendszer rabságában éltek, a szabadságvágytól vezérelten áttörni voltak kénytelenek a vasfüggönyt, s ezzel újabb kényszerhelyzetet teremteni a hatalomnak. Sokan sokféleképpen élték meg a történetet: debreceniek, soproniak, határőrök, politikusok, védnökök, a menekülők. A határt szeptember 11-én nyitották meg a több tízezer keletnémetnek. Néhány hét múlva már bontották a berlini falat. Azt a falat, amelynek egy téglája most abba az Áttörés-emlékműbe kerül, amelyet augusztus 19-én, a határáttörés színhelyén avatunk, és amely arra emlékeztet, hogy a szabadság szent. Köszönet ezért Sopronnak.

A huszadik évforduló kapcsán a legméltóbb megemlékezésnek azt tartom, ha elhangzik a szervezők neve, akiknek számolniuk kellett tettük következményével, hiszen Sopron határában állt a szögesdrót kerítés, 21-én lezárták az utakat, a fontosabb csomópontokba munkásőröket állítottak.

A szervezők:

Debrecenből: Engi László, Ferenczy Lórándné, Filep Mária, Gali Ákos, Hernyák Imre, Magos Márta, Medgyesi István, Mészáros Ferenc, Nagy Imre, Pásztorlaki János, Szabó Lukács, Szeleczky Zoltán, Túri Gábor, Varga Ákos.

Sopronból: Abdai Géza, Balogh Sándor, Bánóczy Géza, Csóka Pál, Erdélyi Géza, Gazdag Imre, Györe Róbert, Horváth Jenő, Horváth Jenőné, Horváth Zoltán, Ivanics Ferenc képviselőtársam, Kocsi Tibor, Komlós Andor, Kováts Attila, Kóczán Zoltán, Kótai Péter, Kőműves Géza, Lőrincz-Véger Gábor, Magas László, Magas Lászlóné, Nagy László, Örs Félix, Rumpf János, Rumpf Jánosné, Szentkirályi Zsolt, Várkuti János, Vecsera Ferenc, Vígh Szabolcs.

Budapestről: Torma Lajos. Szentmargitbányáról: Andreas Waha. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) És a mindent megörökítő Lobenwein Tamás fotós, akinek képei nem a hivatalos protokoll képei, hanem akkor és ott az...

ELNÖK: Frakcióvezető-helyettes úr!

FIRTL MÁTYÁS (KDNP): ...életet jelentő áttörés képei. Köszönöm. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  26 - 28  Következő    Ülésnap adatai