Készült: 2020.05.29.19:02:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

207. ülésnap (2009.05.04.), 16. felszólalás
Felszólaló Firtl Mátyás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:11


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FIRTL MÁTYÁS (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Ön arról beszélt az előbb, hogy Magyarországon a településeket járva érzékelhető a fejlődés az elmúlt években. Én pedig azt tudom mondani - hogy a statisztikát tovább folytassam, amit Navracsics Tibor frakcióvezető úr az előbb elmondott -, hogy 2002-ben még a lakosság 67 százaléka vélte, hogy az európai uniós tagság jó lesz Magyarországnak, 2004-ben már 50 százaléka és 2008-ban már csak 31 százaléka véli azt, hogy jó Magyarországnak az európai uniós csatlakozás. Tehát az évek során duplájára nőtt azok száma, akik kimondottan azt mondják, hogy nem volt jó az európai uniós csatlakozás.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Ön említette a rendszerváltást. A rendszerváltásban már egyszer csalódott a magyar lakosság, és ugyanez következett be a 2002-es kormányzásuk óta, hogy az európai uniós csatlakozásunkban is a lakosság csalódott, hiszen a statisztikák ezt mutatják, ezen a területen az önök munkája nem hozott eredményt.

De igazságtalan lennék akkor, ha azt mondanám, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás a lakosság körében azt váltotta ki, hogy az európai intézmények irányába ilyen a magyar lakosság. Az európai intézményekben jobban bíznak a felmérések alapján, mint a magyar kormányban, tisztelt miniszterelnök úr. De ez egyébként az önök kormányzásának a csődjét bizonyítja.

Ön beszélt a gazdasági válságról, miniszterelnök úr. Valamikor mi büszkék voltunk a pannon pumánkra, de a pannon pumánk csak abban volt sikeres, hogy megelőzte az egész gazdasági válságot, hiszen Magyarország gazdasága olyan növekedési ütemet tudott csak felmutatni, hogy gyakorlatilag megtorpant a gazdaság fejlődése, a reálfelzárkózás az elmúlt időszakban 63,3 százalékát érte el az Európai Unió átlagának, 2007-ben, tehát az önök kormányzása alatt 63,4 százalékot. Mi ez, ha nem megtorpanás, illetve csökkenés? Ugyanez idő alatt, tisztelt miniszterelnök úr, Szlovákia 57-ről 69-re, Litvánia 51-ről 60-ra, Lettország 46-ról 58 százalékra tornázta fel ezt a mutatót.

A 2004. május 1-jén csatlakozott tíz ország közül az utolsók vagyunk minden mutatónkban, legyen ez államháztartási hiány, államadósság, infláció, kamatszint, működő tőke, versenyképességi mutatók, munkanélküliség, adóterhek.

Az euró hiánya pedig... - önök arra hivatkoznak, hogy milyen jó lett volna az euró. 2002-ben - köszönhetően az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának - önök fogalmazták meg azt, hogy 2007-2008-ban az euró bevezethető lesz Magyarországon. Ma a dátumot se merik megnevezni. Ez az önök gazdaságpolitikájának az eredménye.

A nemzeti fejlesztési tervekben megfogalmazott célt szintén nem igazán tudták teljesíteni, hiszen, ha csak a szűkebb régiómat vizsgálom, Nyugat-Magyarország a szomszédos tartományokhoz méri önmagát, legyen az Ausztria vagy Szlovénia. Ahhoz képest azt tapasztaltuk meg, hogy számunkra azokat az eredményeket nem hozta meg az európai uniós csatlakozás, mint tette ezt annak idején Burgenlandban és Szlovákiában. Nem csökkentek a regionális különbségek, tisztelt miniszterelnök úr, hanem nőttek. Mi nem látunk egy olyan településközi utat se, ami az idő alatt megépült volna ezen a határszakaszon, hiszen nagyon jól tudtuk 2004-ben már, hogy csatlakozni fogunk az európai schengeni zónához. Egyetlen utat nem építettünk meg annak érdekében, hogy valóban az ott élők lehetőségeit elősegítsük, megteremtsük.

Ugyanezt nem tettük meg a kis- és középvállalkozások vonatkozásában. Önök most gondolnak arra, hogy az elkövetkező időben mit kellene tenni, hogy a kis- és középvállalkozókat nagyobb összegekhez lehessen juttatni. Ez gyakorlatilag a mi kritikánknak erősíti meg, magam is interpelláltam ebben a kérdésben. El kell mondjam, hogy az Európai Bizottság összesítése alapján hazánk uniós forrásainak mindössze 3,3 százalékát szánta a kis- és középvállalkozók fejlesztésére akkor, amikor az EU-átlag, a 27 tagállam átlaga 7,8 százalék, a 2004 után csatlakozó 12 országnak pedig 5,2 százalék. A 27-ből 24.-ek vagyunk, tisztelt miniszterelnök úr.

Ön a bizalom újjáépítéséről beszél. A bizalom újjáépítését, miniszterelnök úr, csak úgy lehetne megvalósítani, és a bizalmat úgy lehetne elérni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), ha egy új választások után egy új kormány megfelelő háttérrel tudja ezt a bizalmat biztosítani (Közbeszólások az MSZP soraiban.) egyrészt Magyarország részéről és az Európai Unió részéről. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

(13.40)
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai