Készült: 2020.06.05.06:28:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

183. ülésnap (2008.12.02.), 82. felszólalás
Felszólaló Firtl Mátyás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:54


Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FIRTL MÁTYÁS (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szanyi Tibor valóban ívet húzott bele ebbe a mostani vitába. Csak amikor a húsz év hordalékáról kezdett el beszélni, elfelejtett arról is szólni, hogy az elmúlt hat évben, 2002 óta ehhez a hordalékhoz önök mit tettek hozzá. Mindjárt mondom. Amikor Lamperth Mónika volt a belügyminiszter, és a regionális fejlesztési tanácsokat létrehozta a közös együttműködés jegyében, Szanyi Tibor azt mondta, hogy mi vagyunk az önkormányzatokban hatalmon, mit tett? Az rft-k összetételét úgy határozta meg, hogy véletlenül se osszanak a fideszes politikusok pénzt. Ezt tette, Szanyi képviselőtársam. És akkor ön számon kéri azt, hogy hogyan lehet együttműködni. Együttműködni, képviselő úr, csak úgy lehet, ha a hatalmon lévő próbál gesztusokat gyakorolni. Ezen az úton lehet elindulni az együttműködés jegyében. De ez egyelőre nincs, ön az előbb is csak kiosztott mindenkit az ívbehúzással ezekben a kérdéskörökben.

Amikor a szolgáltatások fejlesztéséről beszél, tisztelt képviselőtársam, azokat szolgáltató önkormányzatoknak szokták nevezni. No, ezekben az önkormányzatokban fognak megjelenni azok a problémák, amiket önök a költségvetéssel most előidéztek. De szeretném elmondani, hogy az önkormányzatoknál hosszabb ideje egy forint fejlesztési forrást nem tudnak biztosítani önök miatt, mert a normatívákkal kényszerhelyzetbe kerülnek, és kénytelenek az intézményrendszereiket fenntartani oly módon, hogy megpróbálnak minden lehetőséget megragadni ehhez. Átalakítják az intézményrendszereiket, csökkentik a létszámokat, csak azért, hogy valahogyan fenntartsák (Babák Mihály: Túléljék.), túléljék ezt a rendszert.

De szeretném azt is hozzátenni az előbbi kistérségi vitához, természetesen egy fok előrelépés, ha pénzt még juttatnak ahhoz a kistérségi rendszerhez, amit egyébként kényszerűségből, felülről hoztak létre, és nem önkéntes társulásokként jöttek létre a kistérségek. A kistérségek kapcsán szeretném még azt is megjegyezni, hogy ezek a normatív csökkentések leginkább a megyéket érintik. Hiszen ha a megyékben meglévő intézményhálózatot nem tudjuk fenntartani, a kistérségek intézményhálózati rendszere pedig még nincs felkészülve arra, hogy szociális, egészségügyi, gyermekvédelmi rendszereket el tudjanak látni, no, itt van a probléma, hogy ezek a dolgok időben nincsenek összefésülve, tisztelt képviselő úr.

Az elmúlt időszakban önök arról beszélnek, hogy ez miként fog jelentkezni az önkormányzatoknál. Úgy fog jelentkezni, hogy a szociális ellátórendszerre fog zúdulni mindaz a munkanélküliség, ami most megjelenik. Azok bejönnek az önkormányzatokhoz, és nem a tisztelt kormányzattal találják szembe magukat, hanem az önkormányzati vezetőket fogják szidni, hogy nem tudják odaadni a megfelelő szociális segélyeket, mert ebben az évben is 150 milliárddal csökkentették önök a költségvetést az önkormányzati ágazatban. Tehát ez a szociális ágazatra külön terheket fog rakni. Bernáth Ildikó már elmondta, hogy hány ezer munkanélküli jelenik meg naponta a magyar rendszerben. A fejlesztési lehetőségek aránya csökken, az önkormányzatok a felvett hiteleket a működési feltételeik biztosítására kell hogy fordítsák. És mindezt azért, mert a normatív támogatások nem állnak rendelkezésre.

Tisztelt Ház! A tegnap elfogadott haláladó, illetékadó kapcsán szeretném azt is megjegyezni, hogy ez a megyéknek, a megyei jogú városoknak közel 200-300 millió forintos hiányt fog jelenteni. Na, arra is gondolni kellene, hogy hogyan fogjuk ezt visszapótolni. Természetesen erre egyáltalán nem gondoltak önök. Azt is szeretném elmondani, az általános vitában is megfogalmaztam, hogy lehet szankciókat hozni, de akkor jó lenne, ha az ágazati törvényeken felül egy olyan törvényt is létrehoznának, amiben felmentik az önkormányzatokat az intézményrendszerekre, a személyi állomány összetételére, a szakmai állomány összetételére, a feltételek biztosítására vonatkozó ágazati törvények alól, amiket be kell tartani. Akkor kellene egy átmeneti időszakra egy olyan törvényt alkotni, ami ez alól felmenti az önkormányzatokat.

(11.10)

Tisztelt Ház! Az elmúlt héten szavaztunk a módosító indítványokról, és akkor három módosító indítványra szeretném gyorsan felhívni a figyelmet. Egy: a Balf-Fertőrákos útra, amire azért vagyok kénytelen, mert az interpellációra adott válaszban azt a választ kaptam, hogy majd kerékpárúttá fejlesztik. Ez tarthatatlan állapot, kérem, gondolják végig! Van az, hogy a határon átnyúló utak fejlesztésére parlamenti határozat volt, hogy ezeket az utakat fejleszteni fogjuk; ígéret volt, egy forint nem jelenik meg. Itt is volt egy módosító indítványom Harka-Sopronnyék vonatkozásában. Ivanics képviselőtársammal a 20 éves évfordulóra való tekintettel a páneurópai piknikre nyújtottunk be módosító indítványt, természetesen ezt is leszavazták.

Tisztelt Ház! 2010-ben Európa elnöki posztját tölti be Magyarország. Törvényjavaslatot nyújtottunk be, leszavazták, módosító indítványt tettünk be, leszavazták. Én úgy gondolom, ezek olyan módosító indítványok voltak, amik fontosak lettek volna, az európai elnökség méltó átvitele olyan forrásokat igényel, amit külön költségvetési soron biztosítani kellett volna. Erre mintegy 9 milliárd forintot akartunk fordítani, önök ezt is leszavazták.

Az időm lejár, úgyhogy köszönöm szépen, tovább nem tudom folytatni. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai