Készült: 2020.05.25.14:14:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

276. ülésnap (2005.12.05.), 142. felszólalás
Felszólaló Karakas János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:00


Felszólalások:  Előző  142  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Nyáron a szőlőtermelők, borászok panaszolták: nagy termés várható, tele a pince, alacsony lesz a szőlők átvételi ára, kétséges, hogy egyáltalán lesz-e rá vevő, hiszen nincs a bornak piaca. Sürgették, hogy mielőbb vezessük be a végleges kivágás intézményét, ami lehetővé tenné a terület csökkentését.

Ugyancsak sürgették az agrár-környezetgazdálkodási pályázatok mielőbbi elbírálását és kifizetését. Mi, politikusok, ostoroztuk a tárca vezetését, hogy tegyen valamit a problémák megoldására. Többek között javasoltuk: hozzuk vissza az uniós csatlakozás előtti időszakra a minőségi boroknál jellemző közraktározás ismételt bevezetését, vagy éljünk az uniós szabályozás adta lehetőséggel, a krízislepárlással; illetve szülessen meg végre a szőlőkivágási rendelet; illetve legyen mielőbbi döntés az agrár-környezetgazdálkodási támogatások kifizetésére.

Azóta befejeződött a szüret, lehetőség nyílik az értékelésre. Megítélésem szerint nagyban teljesültek a gazdálkodók felvetései, hiszen különösebb zökkenő nélkül sikerült betakarítani a szőlőt; jó közepes borok várhatók; megszületett a rendelet a végleges kivágásról. A krízislepárlási lehetőség ötödét sem használja ki az ország, és az első háromnegyed éves számok tükrében nőtt a borexportunk. Ugyanakkor sajnálatos tény, hogy a túltermelési hisztériából adódóan rendkívül alacsony szőlőfelvásárlási árak alakultak ki, ami nagyon sok termelő idei gazdálkodását veszteségessé tette.

Az idei évből okulva úgy a gazdáknak, mint a gazdaságirányításnak és a politikusoknak is le kell vonni a tanulságot. Kérem a miniszter urat, kezdjük el most, így röviden.

Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  142  Következő    Ülésnap adatai