Készült: 2021.07.26.14:30:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

275. ülésnap (2005.12.01.), 72. felszólalás
Felszólaló Karakas János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:17


Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Tisztelt Ház! Karsai úr néhány olyan témát vetett fel, amit két percben nehéz lesz tisztázni, de bizonyos elemeit azért megpróbálom fölvillantani.

A támogatás kérdésénél, ha hazai támogatásszinteket hasonlítunk össze, akkor vegyük figyelembe, hogy jogosan számolódnak bele az Unióból visszaigényelt támogatások is, hiszen mi magunk is befizetők vagyunk az Unió felé, tehát nem lehet szigorúan összehasonlítani csak a korábbi belföldi támogatást, illetve csak a mostani hazai részt.

Másrészről a versenytársaknál mi van? Tisztelt Képviselő Úr! 1974-ben, amikor először jártam Hollandiában a kertészetét megismerni, láttam a rotterdami kikötőt is, és akkor értettem meg, hogy miért van az, hogy akkoriban egy modern, teljesen berendezett növényház, amiben benne volt mindenféle, még a komputer is, miért olcsóbb még mindig, mint nálunk, mondjuk, egy szerkezetkész dunaújvárosi növényház: volt miből támogatni. Ezt az óriási hátrányt - ezt nemcsak Hollandiában, hanem más országokban is így csinálták - nem lehet pótolni akkora nemzeti össztermékből, ami van, csak csökkenteni lehet folyamatosan a hátrányt.

Arról nem is beszélve, hogy a rendszerváltás során sajnos ez az ágazat óriási kárt szenvedett, és nem tudjuk saját magunkat még mindig utolérni a ’90. év előtti önmagunkhoz képest.

 

(12.30)

Ez sok mindenre magyarázat: magyarázat arra, hogy igenis, többéves kifutás várható, magyarázat arra, hogy miért van ágazati egyensúlymegbomlás az állattenyésztés és a növénytermesztés között, és hogy van koncepció. Van koncepció, tisztelt képviselő úr, de nem lehet mindenáron csak a mennyiségi fejlesztést előtérbe helyezni, hiszen ahhoz piac kell, belföldi és külföldi piac, márpedig enélkül hiába termelünk, mint mutatták a különböző akciók, akkor ezek önmagukért voltak, és kell egy struktúraváltás is.

 

(Az elnöki széket dr. Deutsch Tamás, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Nem véletlen, hogy például az energiatémában is megpróbálunk előrelépni, vagy például a kertészeti ágazatokban kis lépésekkel talán bővíteni a piaci lehetőségünket, így a termelést is.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai