Készült: 2021.07.26.15:00:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

271. ülésnap (2005.11.24.), 124. felszólalás
Felszólaló Karakas János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:24


Felszólalások:  Előző  124  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A végzettségem tekintve kertészmérnök vagyok, ezért talán megadatik a tévedés lehetősége. Ezért is kérdeztem az FVM képviselőjétől, hogy az állattenyésztésről szóló törvény tulajdonképpen most a hús, a tojás, tehát a piaci termékek előállításáról szól, vagy tenyészállatok törzskönyvezéséről, teljesítményvizsgálatáról és az ezekhez kapcsolódó eljárásokról. Tájékozódásom szerint ez utóbbiról, és Farkas úr is biztosan nagyon jól tudja, mint lovasember, hogy ez van.

Tulajdonképpen a mezőgazdasági bizottság vitájában is ezekről volt szó. S az is tény, hogy az előterjesztést elolvasva egyvalamin én is felkaptam a fejem. A spermatároló központ európai uniós előírás, de miért kell erre ilyen korán reagálnunk, egyáltalán miért olyan fontos, hogy szerepeljen ebben a beadványban. Ha ez a hazai állattenyésztő szervezetek, kutatók védelmét szolgáló, figyelemfelhívó intézkedés, akkor jó, hogy ezt is bevette ide az FVM illetékese, és a mezőgazdasági bizottság ülésén is ezt erősítették meg.

Kertészként már a rendszerváltás előtti időszakban is nagyrabecsüléssel néztem, hogy Üllő-Dóramajorban milyen komoly munka folyt genetikai területen, amikor importált nagy értékű spermákat, illetve hozzá kapcsolódva zigótákat is hoztak be és ültettek be. Akkor láttam, hogy ez milyen nagy munka, és milyen komoly jövő előtt álló területe ez a magyar mezőgazdaságnak. Ez azóta egy kicsit elült, viszont úgy érzem, hogy ezek védelme feltétlenül szükséges. A védelem egyik formája lehet egy ilyenfajta figyelemfelkeltés és az ehhez kapcsolódó, akár törvényben, akár a kapcsolódó rendeletben leírt szabályozás. Jól tudjuk, hogy az uniós gyakorlatban megfelelő szabályozással is meg lehet oldani a hazai tenyésztők védelmét, és ha ezt megteszi az FVM, akkor látja el igazából az előmunkálatoknak a megfelelő védelmét.

Azt meg megint csak kifejezetten előnyére írhatjuk az előterjesztőnek, amit az őshonos fajtáink védelme kapcsán leír, hiszen - de nem akarom elvenni a szót Kis Zoltán úrtól - saját példánkon is tanulhatnánk, hogy milyen genetikai értéket képviselnek az őshonos állatfajtáink. Ezt én nagyon komolyan gondolom. Egy kicsit nevettek rajtam akkor, amikor 1995-96-ban a haszonállatok mellett a látszólag mellékesnek tűnő őshonos kutyafajták védelme mellett lobbiztam, de végül bevettük a törvénybe. Én azt vallom, hogy minden hazai fajta megérdemli a védelmet, különösen a haszonállatok, legyen az a magyar szürke marha, a mangalica vagy bármi más. Tehát pozitív része ez az előterjesztésnek.

(15.00)

Pontosan arra alapozva, és ezt nem először mondottam a mai beszédemben is, hogy azért fenomenális nagy vita nem volt ebben az egészben, nem volt egy kardélre menő összetűzés ellenzék és kormánypárt között. Én úgy érzem, hogy ez a fajta módosítás korrekt, elfogadható mindenki számára, és én magam is azt kérném a tisztelt Háztól, hogy fogadjuk el.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  124  Következő    Ülésnap adatai