Készült: 2021.06.20.07:47:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

87. ülésnap (2011.05.02.), 98. felszólalás
Felszólaló Kepli Lajos (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Hadd kezdjem egy kérdéssel az azonnali kérdésemet, és majd azzal is fejezem be. Ön mint miniszter, vállalna-e felelősséget egy újabb kolontári szintű katasztrófa bekövetkezéséért? Nem hiszem, hogy ezt megtenné, és nem hiszem, hogy bárki volna az ön kormányában, aki ezért vállalná a felelősséget.

Ezért nem értem, hogyan állhatott elő az a helyzet, ami mára előállt, hogy gyakorlatilag megszűnt az országban zajló kármentesítések anyagi fedezete, és ennek következtében egy olyan veszélyhelyzet állt elő, ami az ilyen vagy ehhez hasonló katasztrófák egész sorát idézheti elő, ha erre idejében nem figyelünk oda. Ugyanis soha nem látott alacsony összegűre csökkentették a szennyezett területek kármentesítésére fordítható összegeket, az országos környezeti kármentesítési program kasszája gyakorlatilag kiürült. Legfrissebb információink szerint megszűnt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél eddig rendelkezésre állt pénzügyi fedezet is.

Mondanék egy gyakorlati példát. Tiszavasváriban, a mi szívünknek oly kedves településen például 1997-ben, Horn Gyula miniszterelnöksége idején eladták az Alkaloida gyógyszergyárat, egyhavi árbevételével azonos összegért - egyébként megjegyzem, pofátlanul alacsony áron, de ennek most nincs köze a témához -, annak veszélyeshulladék-lerakóját pedig az önkormányzat nyakába sózták, nyilván az új vevőnek ez nem kellett, a kormány pedig ez év januártól kihátrált azon kötelezettségvállalása alól, ami az elmúlt tíz-egynéhány évben anyagi fedezetet nyújtott a kármentesítési feladatok ellátására. Jelenleg az a helyzet állt elő, hogy a vállalkozó már nem bírja ezt önerőből tovább finanszírozni, az állam nem ad rá pénzt, az önkormányzat nyilvánvalóan nem tud ekkora terhet vállalni, így egy olyan vészhelyzet állt elő, ami egy rendkívül súlyos katasztrófahelyzet bekövetkezését vetíti előre, 2-3 millió köbméternyi rendkívül veszélyes iszaphulladékról van szó. (Az elnök a hozzászólási idő leteltét jelzi.)

Várom válaszát, hogy mit kíván tenni a kormány ez ügyben. Hogyan kívánja ezt a helyzetet helyreállítani? Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai