Készült: 2021.06.20.09:32:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

87. ülésnap (2011.05.02.), 92. felszólalás
Felszólaló Dr. Fónagy János (Fidesz)
Beosztás Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  92  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ha megengedi, a szakmai kérdésére koncentrálok, és a politikai felhangokat a válaszomban elhagyom.

Ön is tudja, ez egy megörökölt probléma. A központi térség, amely Pest megyéből és Budapestből áll, a 2007-2013-as időszakban egy átmeneti "phasing-in" kategóriába lett sorolva, amely rosszabb, mint a más hasonló régióé, ugyanakkor jobb, mint a magyarországi egyéb fejlesztési régiók besorolása. Fejlettségi különbség áll fenn ugyanakkor a térséget alkotó megye és az annak központját képező Budapest között. A probléma nem új, önök is dolgoztak ezzel, mi is megörököltük a problémát.

(Földesi Gyulát a jegyzői székben
Móring József Attila váltja fel.)

Jellemzően két megoldási lehetőség fogalmazódott meg. Az egyik szerint Budapest és Pest megye régiószinten elkülönülne, alternatívaként marad egy régió, de a számítási módszertan a két terület között korrigálná. Ez az utóbbi azonban azt jelentené, hogy azokban az esetekben, ahol a régióközpontok és a régió többi területe között jelentős fejlettségi különbségek vannak, eltérő számítási módot kellene forráslehíváskor alkalmazni.

Ön is pontosan tudja, hogy a részletes magyar álláspont kidolgozásához szükség van a következő programozási időszak pénzügyi kilátásaira is. Nyáron jelenik meg az európai regionális fejlesztési alapra, az európai szociális alapra és a kohéziós alapra vonatkozó szabályokról szóló 1083. számú uniós rendelet felülvizsgálata, amely ismerete nélkül nehéz a kérdésére választ adni, ha megengedi, majd a következő egy percben folytatom. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  92  Következő    Ülésnap adatai