Készült: 2021.06.16.17:18:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

87. ülésnap (2011.05.02.), 78. felszólalás
Felszólaló Dr. Szócska Miklós
Beosztás nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:09


Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZÓCSKA MIKLÓS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először a kérdésében megfogalmazott aggodalmára válaszolnék. Szeretném megnyugtatni, hogy a betegszállítás sorsa az eddigieknél átláthatóbb és hatékonyabb lesz. A múlt héten éppen ezért módosítottuk a betegszállításról szóló jogszabályt. A változtatásra a betegszállítók kezdeményezésére került sor, ők maguk kérték. Számos alkalommal egyeztettünk velük, és folyamatosan egyeztetünk is a betegszállító szervezetek képviselőivel, és az általuk javasolt módosítások nagyrészt beépítésre kerültek a rendeletbe.

Az egyeztetések alkalmával mindannyiszor kihangsúlyoztuk, hogy a betegszállítókra továbbra is nagy szükség van az egészségügyi ellátórendszerben, azonban a jelenleginél sokkal hatékonyabb működéssel. Csak jelzem, hogy ezeken az egyeztetéseken maguk a betegszállítók kérték a fokozottabb ellenőrzést. Ők maguk egy 7 százalékos tartalékot jeleztek a szürke- vagy feketezónában elszámolt szállításokkal kapcsolatban. Ennek érdekében van szükség egy on-line nyomonkövetési rendszer kiépítésére. Tehát ez a beruházás egyáltalán nem hiábavaló, hanem pont a hatékony ellenőrzést teszi lehetővé, ezáltal a hatékony működést, és ennek alkalmazásával jobban mérhetővé válnak az egyes betegszállítók közötti területi különbségek, leterheltségek.

Azzal, hogy az Országos Mentőszolgálathoz mint a betegszállítástól független szervezethez kerül a betegszállítás egységes irányító rendszere - ez nagyon fontos, mert ez jelenleg nem az -, átláthatóbbak lesznek a betegszállítások. Az on-line nyomonkövetéses rendszer kiépítését az egészségügyi ágazat saját forrásból valósítja meg - tisztában voltunk azzal, hogy ennek a terheit nem terhelhetjük rá a betegszállítókra -, így a korábban a betegszállítókat terhelő irányítási költségek a jövőben egyéb célra lesznek fordíthatók, ezzel tehát egy hatékonysági nyereséget érünk el, ezáltal pluszforráshoz juthatnak a betegszállító szervezetek, nem beszélve a felszabaduló működési tartalékok visszaforgatásáról.

A betegszállítókkal folytatott egyeztetéseknek megfelelően bekerült a jogszabályba az indokolatlan betegszállítások kiszűrése. A jogszabály előírja azt is, hogy a betegszállítást végzőknek milyen képzettséggel kell rendelkezniük. Erre azért van szükség, mert betegszállítás közben bármikor előállhat olyan vészhelyzet, amikor a szállítást végző szakembernek sürgősségi ellátást kell nyújtania.

A betegszállítási kassza 200 millió forintos többlettámogatásával kapcsolatban a betegszállítók egyértelműen köszönetüket fejezték ki, és méltányolták a tárca erre irányuló erőfeszítéseit. Megnyugtatom képviselő urat, hogy állításával szemben nem omlik össze a betegszállítás, hanem a beavatkozások következtében átláthatóan és hatékonyan fog működni.

Képviselő úr aggódik a magyar egészségügyért is. Ugye, nem kell emlékeztetnem arra, hogy milyen, a fenntarthatóság peremére sodródott ágazatot vettünk át az elmúlt időszakban. Tehát amikor a 24. óráról beszél, akkor kérdés, hogy az előtte lévő néhány órában mi történt. A tavalyi évben megőriztük a működőképességet, jelenleg a felmérés utáni fázisban vagyunk, tehát a rendszer-beavatkozások előkészítésének az intenzív szakaszában dolgozunk. Szükség volt egy adósságfelmérésre, amit követett egy konszolidáció, és ebben az ütemben haladunk az egészségügy rendbetétele felé.

Képviselő úr aggódik a Széll Kálmán-terv miatt is. Azért szeretném emlékeztetni arra, hogy 52,5 százalékról 80 százalék fölé emelkedett hazánk államadóssága az önök kormányzása idején. Tehát a Széll Kálmán-terv egy elkerülhetetlen szükségszerűség, hogy az ország működőképessége megmaradjon. A gyógyszerkasszáról annyit, hogy az elmúlt egy hónapban hatszáz termék ára változott, ötszáz esetében összesen átlagosan 230 forinttal csökkent a betegek terhe.

Köszönöm szépen a figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai