Készült: 2021.06.17.19:09:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

87. ülésnap (2011.05.02.), 60. felszólalás
Felszólaló Szászfalvi László (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 3:26


Felszólalások:  Előző  60  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a kérdést, hiszen egy nagyon fontos problémára világított rá a képviselő úr, amellyel jelentősége miatt a minisztériumunk 2010 nyarától kezdve foglalkozik mind az egyházi, mind az igazságügyi jelentősége okán.

Teljesen egyetértek önnel, tisztelt képviselő úr. Azokban a helyzetekben, ahol az emberek mozgása korlátozott, életvitelük családjuktól távol történik, és gyakoriak a lelki válsághelyzetek, felbecsülhetetlen és életmentő, sorsfordító jelentőségű az egyházak jelenléte, a lelkészek szolgálata. Ebből az alaphelyzetből kiindulva az ilyen területen dolgozó lelkészek megbecsültségének mind státusbeli biztosítása, mind az anyagi megbecsültségük méltányos rendezése elsősorban nem egyházi, hanem társadalmi érdek, hiszen csak abban az esetben tudnak a lelki válsághelyzetek kezelésére koncentrálni, ha kiszámítható a jogi helyzetük, illetve a munkafeltételeik és az egzisztenciális körülményeik megfelelően, stabil módon biztosítottak.

Úgy gondolom, hogy mindezekből következően átfogó és közös gondolkodásra van szükség a válsághelyzetek kezelésén dolgozó lelkészek, az egyházak és a kormány megfelelő szervei között, hogy ez a szolgálat valóban kielégítő módon, a társadalom egészének hasznára végezze áldásos tevékenységét.

Tisztelt Képviselő Úr! A börtönlelkészek helyzetének rendezése kapcsán a következőket tudom elmondani. Abszurdnak tartom azt, ami korábban történt ezen a területen, hiszen ez a börtönlelkészi tevékenység megbecsültségének teljes hiányát bizonyította. A börtönlelkészek korábbi főosztály-vezetői besorolásának megszüntetésével gyakorlatilag megkérdőjelezték a munkájuk szükségességét. Ezért nagyon fontosnak tartom, hogy a kormány részéről most is nyilvánvalóvá tegyem a hazánkban szolgáló börtönlelkészek felé, hogy nagy szükség van rájuk és munkájukra, és Magyarország kormánya a partneri viszony kiépítésében, helyzetük rendezésében érdekelt.

A konkrét lépések kapcsán azt tudom jelezni, hogy az egyházi területen lévő problémák közül az egyik legfontosabb éppen ez az ügy. Ennek érdekében az elmúlt hónapok során több egyeztetés is történt mind az egyházak képviselőivel, mind magukkal a szolgálatot végző lelkészekkel és természetesen a kormányzat illetékeseivel is, a Belügyminisztérium részéről Kontrát Károly államtitkár úrral és Kökényesi Antal tábornok úrral, a Büntetés-végrehajtási Intézet vezetőjével.

(14.40)

Örömmel mondhatom a képviselő úrnak, hogy az első fontos lépéseket megtettük. A szükséges jogszabályi változtatásokat elindítottuk, és remélem, hogy ezen egyeztetések eredményeként heteken belül megvalósulhatnak ezek a módosítások, amelyek segíthetik a börtönlelkészi szolgálat kiszámítható és kiegyensúlyozott tevékenységét.

Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm az interpellációját, köszönöm a kérdését, és bízom abban, hogy heteken belül pozitív, konkrét lépésekre kerülhet sor.

Kérem a válaszom szíves elfogadását. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  60  Következő    Ülésnap adatai