Készült: 2021.06.16.15:36:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

87. ülésnap (2011.05.02.), 48. felszólalás
Felszólaló Dr. Ángyán József (Fidesz)
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:26


Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ÁNGYÁN JÓZSEF vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Azt hiszem, a problémafelvetéssel maximálisan egyetértünk. Az, ami az elmúlt időszakban Magyarországon történt, az valóban közelíti a hazaárulás kategóriáját. (Felzúdulás az MSZP soraiban. - Taps a Jobbik soraiból.) Egy nemzet biztonsága manapság valószínűleg nem azoktól az ügyektől függ, sőt egészen biztosan állíthatjuk, amelyek a XIX. vagy XX. század nemzetbiztonsági kérdéseit jelentették. Egy nemzet biztonsága manapság attól függ, hogy az erőforrások fölött ki rendelkezik, vagyis kinek a kezében vannak a vízbázisok, kinek a kezében van a termőföld, az erdők, a környezet, vagyis kik tudják garantálni a nép számára az élelmiszer-ellátás biztonságát, a vízellátás, az ivóvízellátás biztonságát, a környezet biztonságát, sőt hozzáteszem: az energiaellátás biztonságát, mert ebbe a kategóriába kell soroljuk az energiaellátó rendszereket is.

Nos, azt hiszem, aki ezeket az erőforrásokat átadja, vagy az az állam, amelyik kiengedi a kezéből ezeket az erőforrásokat, az egy gyenge állam, amely föladja a pozícióit a nemzete megvédésére. Mi nem erre szövetkeztünk. Mi arra szövetkeztünk, és az alaptörvényünk is tartalmazza erre vonatkozóan az utalásokat, hogy azokat az erőforrásokat, amelyek meghatározzák a nép, a nemzet biztonságát, azt egyrészt saját hatáskörben tartjuk, mi magunk működtetjük, másrészt azokat az erőforrásokat, amelyeket az előző szocialista-szabad demokrata korszak kiárusított, növelve ezzel a nemzet bizonytalanságát, ezeket az erőforrásokat vissza fogjuk szerezni. Nem kis erőfeszítésekbe fog ez telni, de vissza fogjuk szerezni azokat az erőforrásokat, amelyek ahhoz kellenek, hogy ezeket a nemzetbiztonsági problémákat meg tudjuk oldani.

Azt hiszem, ebben teljes egyetértés van, erre kaptunk fölhatalmazást. Arra kaptunk fölhatalmazást, hogy ezekkel az eszközökkel teremtsük meg a nemzet biztonságát. Ilyen értelemben egyetértek a problémafölvetéssel, köszönöm, hogy fölvetette, képviselő úr, ezeket a problémákat, a kormány elhatározott szándéka, hogy ebbe az irányba tovább fog menni, és olyan programokat dolgoz ki, amelyek révén visszaszerezhetők lesznek ezek az erőforrások. Köszönöm a megtisztelő figyelmet. (Taps a kormánypártok és a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai