Készült: 2021.06.16.21:07:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

87. ülésnap (2011.05.02.), 40. felszólalás
Felszólaló Tóth Csaba (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:38


Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓTH CSABA (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Köszönhetően a kormánynak, több krízishelyzet is jelen van egyszerre az országban. Itt van például a konvergenciaprogram okozta sokk, aminek eredményeként több milliárd forintot vesznek el a munkahelyteremtéstől, a munkanélküliektől, a gyógyszerre szoruló és rossz egészségi állapotban lévők zsebéből. Több száz pedagógus munkahelyét szüntetik meg, és ezzel egy időben a tankötelezettség korhatárának csökkentésével több ezer képzetlen fiatal munkavállalót fosztanak meg a tisztességes megélhetéstől, és akkor nem beszéltem a táppénz összegének felére csökkentéséről. Itt van továbbá a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjazás szabályainak módosítása miatt a rendvédelmi szervek körében kialakult feszültség, aminek beláthatatlan következményei vannak, és sajnos lesznek is még. Itt vannak a bírák, ügyészek nyugdíjba vonulási szabályainak a drasztikus változásai is.

A közszférában sem jobb a helyzet. Itt szeretnék emlékeztetni mindenkit arra, hogy a kormánytisztviselők és a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény módosítása azért vált szükségessé, mert az Alkotmánybíróság mindkét esetben alkotmányellenesnek minősítette az indokolás nélküli elbocsátást, ami egyébként a kormány első lépései közé tartozott. Ebben a módosításban a kirúgások indoka lesz a közeljövőben a méltatlan a hivatalára, a bizalomvesztés, valamint a vezetője iránti nem megfelelő szakmai lojalitás kifejezések. Ezek megítélése egytől egyig szubjektív, így megteremtik a szféra teljes kiszolgáltatottságát, és felrúgják a szektorra több évtizede jellemző életpályamodellt. Akkor még nem is ejtettem szót a romatársadalmat érintő egyre súlyosabb társadalmi és szociális válságról, a devizahitelesek megoldatlan helyzetéről, vagy akár az egyre jobban lecsúszó közép- és alsó rétegbe tartozó milliók helyzetéről, akiknek napról napra romlik az élethelyzete, életminősége azzal, hogy sosem látott mértékben nőnek az árak és csökkennek a fizetések.

Mindezek alapján kérdezem öntől: miért van szükség 16 millió forint értékben 90 darab új iPad2 típusú informatikai eszköz beszerzésére? Az eszközbeszerzés mellé informatikai képzést is kapnak-e majd a kormányzat vezetői? Miért pont ezzel az eszközzel kívánják megajándékozni a kormánytagokat? Milyen előzetes szakvélemények kikérése előzte meg a beszerzéseket, ki engedélyezte a beszerzést, milyen forrásból jutalmazza saját magát a kormányzat? 78 ezer forintos minimálbérrel számolva, önök ezzel a kis játékszervásárlással 17 munkavállaló egyéves foglalkoztatását lehetetlenítik el. Miért nem munkahelyteremtésre költik inkább ezt a pénzt is?

Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai