Készült: 2021.06.16.21:31:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

87. ülésnap (2011.05.02.), 369. felszólalás
Felszólaló Babák Mihály (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:09


Felszólalások:  Előző  369  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BABÁK MIHÁLY (Fidesz): Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Arra a kérdésre kell választ adni, hogy az eltelt 62 évben az 1949. évi alkotmány alatt és az 1990-es évi ideiglenes alkotmány ideje alatt, az eltelt 20 év alatt hol volt az alkotmányosság, hol volt az alkotmány, hol volt a jogállam, hol volt a törvény uralma, és hol volt a törvényesség. És hol voltak az európai nagyhatalmak, akik ígérgettek, eltűrték, és magukra hagyták Magyarországot?

Sokan mondják Békés megyében, pedig ekkortájt, 1990-ben készült a harmadik Trianon, sokan mondják ezt. És lehet, hogy igazságuk van. A Békés megyei emberek a rendszerváltás vesztesei. Sokan mondják ezt is, pedig senki sem szeret veszíteni. Elveszítették megélhetésüket, munkahelyüket és sok lehetőséget a boldogulásukhoz, tisztességes életükhöz. A földből, a mezőgazdaságból élő Békés megye elvesztette malomiparát, gabonaiparát, konzerviparát, hűtőházait, tejipart, baromfi-feldolgozót, húsipart, cukoripart, és sorolhatnám még ezt sort.

Sokan mondják szintén ezt is, hogy nem lehet véletlen, ami történt Békés megyében és ebben az országban. A kérdés csak az, hogy kik írták ezt a forgatókönyvet, és a világ mely pontján írták ezt a forgatókönyvet. Földönfutóvá váltak sokan Békés megyében, vagyonuk elértéktelenedett, különösen Észak- és Dél-Békésben, magas a munkanélküliség, alacsonyak a bérek, jellemző az elvándorlás és az elöregedés, és Békés megye leszakad. Ezzel szemben kapott megszorításokat és nehéz életet Békés megye.

Az országban sem volt ez másképp, hisz 1990-et követően olajmaffia, vámmaffia, számlagyárak, kiárusítás, minden eladó, piacvesztés - és hozzá ajándékként az eladósodás. Pedig eltűnt az állami vagyon, eltűntek a gyárak, üzemek, üdülők, szállodák, sorolni sem kell mindezeket. És akkor kaptak ehhez az igazságtétel helyett elhúzódó pereket, büntetőügyeket, amelyekből sok még most sem zárult le.

Az ország kiárusítása folyt, mellette korrupció, ügyeskedés, feketegazdaság, s nem a munkának volt becsülete. Romlott a közbiztonság, a biztonság, és ebben az árvíz, a belvíz, sőt még vörösiszapot is kaptak, de nem a Békés megyeiek, hanem az észak-alföldiek. Romlott az egészségügyi, szociális és öregségi biztonság, tehát a teljes biztonság instabillá vált, eladósodott az ország s a lakossága is. Az államadósságot majd unokáinknak is kell fizetnie, és tudja mindenki ma már Magyarországon, hogy minden állampolgára, minden polgára több mint 2 millió forint államadósságot örökölt, amelynek nyomasztók a terhei, a kamatterhei, és teljes függőséget jelentett a bankszektortól.

És érdekes, vizsgáljuk e felelősséget, senki sem vállalja magára, hogy miért történt az ország eladósodása, sőt arra a kérdésre sincs válasz, hol a pénz, mire ment el - nincs. S érdekes dolog, hol volt az alkotmányosság és a jogállam, amikor megszületett az önkormányzati törvény, ugye, az önkormányzatok egy közigazgatási határon belül önrendelkező közösség, bizonyos települési vagyont kapott annak idején a vagyonnevesítés kapcsán, egyszer csak úgy ébredtünk, hogy a településeknek nincs víz- és gázvagyona. A fejük fölött eladták.

Mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim! A Horn-Kuncze-kormány alatt a szocialista-liberális kormány eladta a települési közművagyont, az Alkotmánybíróságot is megjárta, és 2000-ben a polgári kormánynak kellett állami kárpótlással, állampapírokkal kifizetni egy részét a települési gáz- és villanyvagyonnak, annak a villanyvagyonnak és gázvagyonnak, amelyet a települések maguk, a lakosság épített, a fejük fölül eladták. Hol volt ekkor az alkotmányosság? - kérdik sokan. Aztán jöttek a bankkonszolidációk, a kárpótlás, a Zétényi-Takács-törvény, ugye, alkotmánybíró és köztársasági elnök úr és az az imázzsal kiépített Árpi bácsi is, hol volt az Alkotmánybíróság, és hol volt az alkotmányosság? A bűnök nem nyerték el méltó büntetésüket, s megint kérdik az emberek: hol volt az alkotmány és a jogállam?

S ezt követően 2004 jött, 2004-ben az uniós csatlakozás, várakoztattak minket, hitegettek, leckéztettek, előszobáztattak, aztán bejöttek, kioktattak, replikáltak, és lettünk uniós tagállam.

Mélyen tisztelt Elnök Úr! A legközelebbi részben folytatom 2004 decemberével. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok és a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  369  Következő    Ülésnap adatai