Készült: 2021.06.20.10:14:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

87. ülésnap (2011.05.02.), 331. felszólalás
Felszólaló Ágh Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 1:34


Felszólalások:  Előző  331  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ÁGH PÉTER (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A rendelkezésemre álló időt természetesen a késői órára való tekintettel nem fogom kihasználni, viszont a javaslatunkat szeretném ismertetni.

Bizonyára sok választópolgárban élénken megmaradt az az emlék, hogy a 2002-es szocialista hatalomátvételkor szinte az első kormányzati aktusok közé tartozott saját fizetéseik emelése, minden más csak azután következett. A hírek 8 éven keresztül 5-6 milliós fizetésekről és 30-40 milliós végkielégítésekről szóltak, amelyen jogosan háborodott fel a közvélemény.

Ezzel szemben a Fidesz ígéretéhez híven a kormány első intézkedései között szerepelt a havi bruttó 2 millió forintos fizetési plafon bevezetése az állami szférában. Az országgyűlési és önkormányzati képviselők számát radikálisan kurtítottuk, és a felháborítóan magas korábbi végkielégítéseket 98 százalékos adóval tereltük vissza a költségvetésbe. A mi filozófiánk szerint az állami vezetőknek is arányos terhet kell vállalni a közterhekből. A miniszterelnöki biztosként tevékenykedő Szijjártó Péter képviselőtársammal benyújtott törvényjavaslattal a 2 milliós bérplafon tekintetében egy joghézagot kívánunk kiküszöbölni. A javaslat úgy módosítaná az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvényt, hogy a miniszterelnöki biztos - hasonlóan a kormánytagokhoz, az államtitkárokhoz - csak a képviselői alapdíját kapja. Ehhez kérném a képviselőtársaim támogatását.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  331  Következő    Ülésnap adatai