Készült: 2021.06.13.01:15:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

87. ülésnap (2011.05.02.), 187. felszólalás
Felszólaló Mirkóczki Ádám (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Önálló indítvány indokolása
Videó/Felszólalás ideje 5:05


Felszólalások:  Előző  187  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Indoklásként nagyon rövid kívánok lenni, vagy igyekszem beleférni az ötperces időkeretbe egy ilyen komplex törvényjavaslat kapcsán. Úgy gondolom, a Jobbik úgy gondolja, hogy a gyermek az egyik legfontosabb és leginkább védendő társadalmi érték. Alapelvünk, hogy semmiféle pedofil jellegű bűncselekmény nem elfogadható. Azt gondolom, hogy talán nincs - vagy bízom benne, hogy nincs - a teremben olyan, aki ezzel ne értene egyet.

Az Országgyűlés a még hatályos alkotmány 67. §-ának szakaszai szerint egyúttal kötelességét teljesíti és biztosítja az emberi méltósághoz és testi épséghez való alapjogok legteljesebb érvényesülését a gyermekek számára, ha ezt a javaslatot elfogadja. Jelen törvényjavaslat időszerűségéhez, azt gondolom, nem férhet kétség, hiszen a gyermekkorúak és kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális jelegű bűncselekmények soha nem látott mértékben növekszenek, különös tekintettel arra, hogy az internet és a modernizáció fejlődésével egyre több nemcsak az aktív, hanem a passzív áldozat is. A statisztikákba most nem mennék bele, hiszen az meglehetősen torz képet mutat.

A jelenlegi szabályozás e tekintetben nem hatékony, és nem zárja ki egyáltalán a bűnismétlés lehetőségét az érintett szexuális bűnelkövetők esetében, annak ellenére, hogy cselekményeik ösztönjellegénél fogva épp ez az elkövetői kör hajlamos fokozottan hasonló és újabb bűncselekmények elkövetésére. A mi javaslatunk a büntetés helyett a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. Új intézkedési tényként jelenik meg a javaslatban a szexuális bűnelkövetők kényszergyógykezelése a szükséges mértékben. Természetesen nem egy visszafordíthatatlan folyamatról van szó. Ide a legszélesebb körű szakértői bevonás szükségeltetik.

A javaslat elsősorban, mint már említettem, a bűnismétlést akadályozza. A pedofil elkövetőkre ugyanis igen nagy mértékben jellemző sajnálatos módon a bűnismétlés. A magyar büntetőjogi rendszer képzeletbeli falán a szexuális bűnelkövetés tekintetében egy fehér folt van, vagy ha úgy tetszik, egy rés tátong, hiszen a bűnismétlést, a prevenciót egyáltalán nem kezeli, nem előzi. Mivel ez a javaslat részben új elemként jelenne meg a magyar büntetőjogi rendszerben, úgy gondolom, hogy a kidolgozottságát tekintve a tárgysorozatba-vételre mindenképpen alkalmas. Természetesen, ha a frakciók hozzáteszik a leendő általános és részletes vita során saját javaslataikat, akkor egy meglehetősen alapos és komplex jogszabály alakulhat ki.

Tudjuk, hogy nem egyértelmű a helyzet, és mennyire bonyolult ez a kérdés. Az érintett témával foglalkozó szakterületek között sincs egységes álláspont a tekintetben, hogy a pedofília például betegség, öröklött hajlam, egy gyermekkorban elszenvedett szexuális abúzus okán kialakuló aberráció vagy épp a fiatal szexuális szocializációja során kialakult viselkedési forma, vagy akár ezek bármilyen ötvözete. Ebből kifolyólag a modernizálásra és a körültekintő szakmai álláspont kidolgozására mindenképp szükség van.

Megnézve, átolvasva az alkotmányügyi bizottság vonatkozó jegyzőkönyvét, amikor a tárgysorozatba-vételnél tárgyalta ezt a javaslatunkat, azt szeretném kihangsúlyozni, hogy mennyire nem pártpolitikai színezetű ez a javaslat. Mind Ipkovich György képviselőtársam, mind pedig Schiffer András alkalmasnak találta tárgysorozatba-vételre. Egyetlenegy aggályuk volt, hogy az új elemként megjelenő kényszergyógykezelésre mi szükség, hiszen jelenleg is van a Btk. rendszerében. Itt szeretném aláhúzni és hangsúlyozni, hogy azért van szükség új elemként behelyezni a kényszergyógykezelést, mert a jelenlegi kényszergyógykezelést csak akkor rendelik el, ha a bűncselekmény alól az illető fel lett mentve.

Egy mai szörnyű aktualitás szintén, hogy ezt a törvényjavaslatot mennyire fontos idehozni a Ház elé: egy mai MTI-hír, hogy három felnőtt korút ültetett le a bíróság 10, 12 és 14 évre, akik éveken keresztül fiatalokkal fajtalankodtak, rendszeresen pedofil bűncselekményeket követtek el rajtuk. Kérném megtisztelő támogatásukat pártpolitikától függetlenül.

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  187  Következő    Ülésnap adatai