Készült: 2021.06.16.17:16:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

87. ülésnap (2011.05.02.), 180. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 1:54


Felszólalások:  Előző  180  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A tavalyi év folyamán 360 milliárd forint volt a társadalombiztosítási gyógyszertámogatás mértéke. Ha a statisztikák mélyére nézünk, láthatjuk, hogy a jelentős gyógyszerkiadások mellett hazánkban a születéskor várható élettartam öt és fél évvel marad el az OECD-átlagtól, a rák-, szív- és érrendszeri betegségek okozta elhalálozásokban pedig sokkal rosszabbak a mutatóink az OECD-átlagnál.

(16.40)

A gyógyszer-támogatási rendszerünk legfőbb problémája a túlfogyasztás és a pazarló felhasználás, miközben a betegek egy része a költségek miatt nem váltja ki gyógyszereit, ezért strukturális átalakítások kellenek, amelyben ötvözzük a társadalmi, egészségpolitikai és nemzetgazdasági szempontokat. Fokozott állami szerepvállalással az egyének tudatosságának erősítésére, a túlzott marketing visszaszorítására és a gyógyszercégek nagyobb felelősségvállalására van szükség.

Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy megjegyezzem, az elmúlt hónapokban részben az önök hisztériakeltő propagandája következtében indokolatlanul megnövekedtek a gyógyszerkiadások. Az intézkedéseket úgy kívánjuk megvalósítani, hogy a lakossági terhek ne növekedjenek, és minden terápiás területen legyenek olyan térítési díjú gyógyszerek, amelyek minden beteg számára elérhetőek és megfizethetőek.

Ezért 2011. május 1-jétől ismét csökken több mint félszáz gyógyszerkészítmény térítési díja. Az árcsökkenés átlagos mértéke 14 százalékos, de több olyan termék is van, amelynél ennél jelentősebb. Még egyszer hangsúlyozom, hogy a betegek gyógyszerköltségei az intézkedéseink következtében csökkennek.

A jövőben is a legfontosabb szempontunk a gyógyszerkassza átalakításánál, hogy a lakossági terhek ne növekedjenek. Ez így lesz, képviselő úr. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  180  Következő    Ülésnap adatai