Készült: 2021.06.20.01:52:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

87. ülésnap (2011.05.02.), 172. felszólalás
Felszólaló Dr. Fónagy János (Fidesz)
Beosztás Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  172  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A 3216. számú Fegyvernek-Tiszagyenda közötti utat a 4. számú főút Kisújszállást elkerülő szakasza építésekor - mint ahogy ön is mondta - anyagszállító útként használták. Ilyenkor a kivitelező természetes feladata lenne, hogy az elkerülő út befejezéséig a szakaszt helyreállítsa. Ezt a kötelezettséget a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által kötött megállapodás is rögzíti. A kivitelező a többszöri felszólítás után végzett ugyan javításokat az útszakaszon, azonban ezek csak átmenetileg biztosították az út járhatóságát és a balesetmentes közlekedésre való alkalmasságot. A teljes értékű munkálatok elvégzését a novemberi időjárás, majd a kivitelező által szakszerűtlenül megválasztott technológia is késleltette.

Az összekötő út végleges helyreállításáig a Magyar Közút az érintett útszakaszt nem veszi át üzemeltetésre, így a beruházó, a kivitelező és az útkezelő közös érdeke, hogy mielőbb egyetértésre jussanak a helyreállítás technológiájában és lebonyolításában. Április 19-én egyeztetést tartottak, s megállapodtak abban, hogy a kivitelező benyújtja a részletes technológiai leírást és az ideiglenes korlátozás tervét, kérve a Magyar Közút hozzájárulását. Az útkezelő a javasolt technológiát csak akkor fogadja el, ha a kivitelező teljesítési és jótállási bankgaranciát ad. A felek az út helyreállításának befejezése után egy évvel helyszíni szemlét tartanak - hároméves szavatosságot írunk elő -, és ha szükséges, akkor a Magyar Közút megteszi a szükséges intézkedéseket. A kivitelező az elkészült szakaszra egyébként három év szavatosságot vállal.

A megállapodás fényében remélhető, hogy a felújítás 2011 nyarán szakmailag megnyugtató módon, a közlekedők által elvárt gondossággal megtörténik.

Köszönöm a figyelmét. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  172  Következő    Ülésnap adatai