Készült: 2021.06.20.07:54:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

87. ülésnap (2011.05.02.), 138. felszólalás
Felszólaló Scheiring Gábor (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:52


Felszólalások:  Előző  138  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SCHEIRING GÁBOR (LMP): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Bár a kormány előszeretettel játssza el a gazdasági szabadságharcost, a PR-fogásokon túl azonban úgy fest, hogy még az IMF-nél is rosszabb: a régi Valutaalap bukott politikáját valósítják meg.

(16.00)

Az Orbán-csomag megszorító intézkedései, a jóléti pénzek megsarcolása és a munkavállaló-ellenes lépések mind ezt mutatják. Az IMF delegációja februári látogatásán négy alapvető megszorítást javasolt a kormánynak: a szociális juttatások megvágását, az aktív munkaerő-piaci politikák megkurtítását, a közszféra bérköltségeinek csökkentését és az állami tulajdonú közlekedési vállalatok pénzének megcsapolását. Az egyezőség kísérteties. A kormány szerződés nélkül gyakorlatilag szóról szóra megvalósítja a Valutaalap javaslatait, ráadásul a Valutaalap még a kormánynál is érzékenyebb.

Az IMF felhívta a figyelmet, hogy a kiadáscsökkentő lépéseket a rászorultság elvét figyelembe véve kell megvalósítani. A Valutaalap szerint a közszférában nem fizetéscsökkentésre és direkt leépítésekre, hanem létszámstopra lenne szükség. Az IMF, úgy fest, sok szempontból tanult hibáiból, és a társadalmi igazságosságot kevésbé veszélyeztető politikát képvisel. Mára eljutottunk odáig, hogy a nemzetközi pénztőke képviselői jobban odafigyelnek az alacsony keresetűek és munkanélküliek érdekeire, mint a jóléti ígéretekkel hatalomra került magyar kormány.

A kérdésem tehát, hogy az IMF javaslatok közül melyiket teljesíti a kormány, kizárólag a munkavállalókat megsarcoló megszorító lépéseket, vagy a gazdasági szabadságharc helyett esetleg meghallják az igazságosságra jobban odafigyelő új Valutaalap hangját is.

Várom megtisztelő válaszát. (Taps az LMP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  138  Következő    Ülésnap adatai