Készült: 2021.06.20.05:40:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

87. ülésnap (2011.05.02.), 114. felszólalás
Felszólaló Talabér Márta (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TALABÉR MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az Európa Tanács határozata alapján 2011. az önkéntesség európai éve. Az önkéntesség elfogadottsága Magyarországon még igencsak gyermekcipőben jár. Pedig ez a tevékenység önmagában is társadalmi érték, ahol az állampolgárok aktív szerepet vállalhatnak helyi vagy szélesebb érdekközösségeikért. Egyidejűleg hasznos a támogatásra szorulóknak és az önkéntes munkát végzőknek is. Eszköze az esélyegyenlőség fejlesztésének, hozzájárul a szegénység, a kirekesztődés csökkentéséhez, a társadalom erkölcsi, szociális, kulturális fejlődéséhez, másrészt a gazdaság akár nemzeti jövedelemben mérhető erősödéséhez is.

(15.40)

Segít bevezetni, illetve visszavezetni a társadalom szélére sodródott egyéneket a munkaerőpiacra, munkatapasztalatot gyűjteni, gazdagítja az emberi kapcsolatokat, hozzájárul a társadalmi egység erősödéséhez, valamint mások elfogadására tanít. Magyarországon az önkéntesség csak alkalmanként jelenik meg, a rendszeresen önkénteskedők száma nem emelkedik; ugyan aránylag sokan tevékenykednek, de ritkán, rendszertelenül és szervezeti kötődés nélkül.

Egy rövid példával szeretnék élni: Dánia négymillió lakosából egymillió kvázi szervezett keretek között végez önkéntes munkát. Gondoljunk bele, hogy micsoda érték, ha minden negyedik állampolgár segítségére van akár egy idősebb embernek bevásárolni, gondozni, ápolni, a gyerekeknek tábort szervezni. Milyen közösségépítő ereje lehet, és milyen örömet szerez az, hogyha másoknak segíthetünk önként és szabad akaratból! Az első Orbán-kormány szociális és családügyi tárcája az önkéntesek nemzetközi éve kapcsán 2001-ben jelentős programokat indított el, amelyek azonban a kormányváltást követően sajnálatos módon elhaltak.

Tisztelt Államtitkár Úr! Szeretném megkérdezni tehát: milyen programokkal készül a kormány, hogy az önkéntesség európai évében felhívja a figyelmet az önkéntesség előnyeire és támogatására? (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai