Készült: 2020.03.31.04:18:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

331. ülésnap (2013.12.02.), 60. felszólalás
Felszólaló Kontrát Károly (Fidesz)
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:18


Felszólalások:  Előző  60  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány minden rendelkezésre álló eszközt bevet az illegális migránsok számának visszaszorítása érdekében. Ez év végéig a schengeni külső határokon hatszáz fővel növeljük a határrendészek létszámát, akiknek a szolgálatba állítása folyamatos.

A szomszédos országokkal folytatott együttműködés keretében az illegális migráció elleni hatékony fellépés érdekében a román-magyar határon a román, a szerb határon a szerb és az osztrák hatóságokkal folytatunk közös járőrtevékenységet. A magyar határrendészek a stabil hőkamera-kezelő központokban irányítják a még szerb oldalon észlelt illegális migránsok szerb oldalon történő elfogását.

Tisztelt Országgyűlés! Magyarország a Jobbik által meg nem szavazott, az egyes rendészeti tárgyú törvények módosításával 2013. július 1-jei hatállyal megteremtette a menekültügyi őrizet jogintézményét. Jelentős részben ennek köszönhetően radikális és folyamatos csökkenés figyelhető meg, hiszen a júniusi négyezres számhoz képest októberben a kérelmezők száma nem érte el a 900 főt, ebben a hónapban pedig várhatóan még tovább csökken.

Magyarországon három, menedékkérők elhelyezésére szolgáló nyitott létesítmény működik: Bicskén, Debrecenben és Vámosszabadiban. Egyik esetében sem helytálló az a megállapítása, képviselő úr, hogy a városközpontokban helyezkednének el ezek az intézmények. A rendelkezésre álló infrastruktúra alkalmas és elegendő a migránsok elhelyezésére. Újabb állandó intézmény létrehozása vagy a meglévő létesítmények bővítése szükségtelen és indokolatlan.

Tisztelt Képviselő Úr! Ha ön valóban fontosnak tartja azt, hogy Magyarország érdekeinek megfelelő döntések születhessenek, és azokat tudjuk érvényesíteni Magyarország érdekében az illegális migránsok vonatkozásában, akkor arra kérem tisztelettel önt és a Jobbik frakcióját, hogy az ezeket elősegítő törvényeket szavazzák meg a jövőt illetően, a válaszomat pedig fogadja el.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(14.40)
Felszólalások:  Előző  60  Következő    Ülésnap adatai