Készült: 2020.07.07.06:10:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

245. ülésnap (2009.11.18.), 81. felszólalás
Felszólaló Gúr Nándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  81  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Alelnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Két-három kétpercesben megpróbálom összefoglalni azt, amit 15 percben is el lehetne mondani. A történet alapja az, hogy most már elég régóta, elég hosszú idő óta személyesen is generálom a változtatást e tekintetben azért, mert úgy ítélem meg, hogy sokak számára ez egyrészt az államigazgatási gépezet, a munkaügyi központok hálózatának leterheltségét, másrészt a munkaadók és a munkavállalók érdekeit is szolgálja.

Az elmúlt évek tapasztalásai, mint ahogy Bernáth Ildikó is fogalmazott, gyakorlatilag arról is szóltak, és gondolom ő is így gondolta, hogy voltak olyan munkáltatók, tehát nem minden munkáltatóra igaz ez, akik a helyzettel visszaélve adott esetben olyan foglalkoztatási formákat alkalmaztak a kék könyv keretei között, amelyek a határozott vagy a határozatlan idejű munkaszerződések kiváltását is szolgálták. Ez a trend, ez a tendencia nem helyénvaló, éppen ezért a helyére kell tenni, hogy mi az, ami egy ilyen egyszerűsített foglalkoztatás keretei között megtörténhet akár a háztartási munkát érintően, akár a mezőgazdasági, növénytermesztési idénymunkákat érintően, de bármi más, a kiemelt közhasznú társaságok tevékenységéhez kapcsolódóan is.

Ez a törvénytervezet ennek a kérdéskörét szabályozza, és akképpen próbálja mindezt megtenni, hogy azt, ami a feketébe áthullott ilyen értelemben, vagy épp a munkavállaló kárára történt a határozott és a határozatlan idejű munkaszerződések kiváltása révén, gyakorlatilag abba a mederbe terelje, ami a munkavállalók érdekeit is szolgálja és a biztonságát is jelenti. A másik oldalról nézve pedig, a munkaadók szemszögéből nézve azt a lehetőség szerinti minimális rugalmasságot hagyja meg a rendszerben, ami ahhoz kell, hogy a prompt típusú ügyek kezelését is meg lehessen tenni.

A két perc lejárt, így most a mondandóm abbahagyom. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket.
Felszólalások:  Előző  81  Következő    Ülésnap adatai