Készült: 2020.07.13.23:30:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

216. ülésnap (2009.06.09.), 134. felszólalás
Felszólaló Gúr Nándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  134  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Göndör úr gondolatát folytatva: a kiadáscsökkentés mellett - még egyszer hangsúlyozom önöknek, és kérem, hogy legyenek partnerek benne - 2010. január 1-jétől ezen adótörvény közepette az a munkavállaló, aki 200 ezer forint bruttó keresetet tesz el, 14 ezer forinttal több nettó jövedelmet tudjon hazavinni. Ehhez csak annyi kell, hogy támogassák a beterjesztett adótörvényt.

Szeretném jelezni, hogy a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adókedvezmények megmaradnak, sőt hozzá kell tenni - amiről Horn Gábor is beszélt -, hogy mintegy 250 milliárd forinttal kevesebb adókivetésre kerül sor az emberek irányában. Ezt megint csak ott marad a zsebekben. Azt gondolom, hogy ennek az adótörvény-tervezetnek mindenképpen van létjogosultsága, hiszen a majdani adókulcsok szerint az emberek mintegy 90 százaléka a kisebb adókulcs mellett fog adózni.

S közben - már szó esett róla, csak megerősítem - az egészségügyi hozzájárulásnak az 1950 forintos nagyságrendű mértéke 2010. január 1-jétől megszűnhet. Ezek mind-mind segíthetik a munkáltatókat abban - mint ahogy az előbb is említettem -, hogy a későbbiekben levegőt kapjanak, levegőt nyerjenek. A járulékcsökkentés, az szja-n keresztüli források többletének megteremtése a munkavállalók számára, mindezek mellett a foglalkoztatási kedvezmények biztosítása, valamint az, hogy az átlagkeresethez kapcsolódó adóék mértéke 54 százalékpontról 46 százalékpontra csökken, olyan mértékű átrendeződést jelent a munkáltatói terheket érintően, ami a foglalkoztatás biztonságának erősödését szolgálja.

Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket.
Felszólalások:  Előző  134  Következő    Ülésnap adatai