Készült: 2020.07.04.21:39:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

216. ülésnap (2009.06.09.), 126. felszólalás
Felszólaló Gúr Nándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  126  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tállai úr biztosan emlékszik arra az időszakra, amikor államtitkár volt. (Tállai András: Hurrá! Felébredt végre!) Abban az időszakban az adócentralizáció 39,5 százalék környékén mozgott, Tállai úr. Utána volt egy ilyen hétéves periódus, amit ön emleget. Abban az időszakban volt 36 meg 36,5 százalékos az adócentralizáció mértéke. Az igaz, hogy tavaly 39 százalék feletti volt. Gyakorlatilag nem magasabb, mint az önöké, nem 4 százalékponttal magasabb, hanem volt alacsonyabb hosszú éveken keresztül, és most nagyjából ott mozog. Na de talán nem is ez a legfontosabb, hanem sokkal inkább az, hogy a forgalmi típusú, illetve a vagyoni típusú adókivetések átrendezéséből fakadó források a munkára rakódó járulékterhek csökkenésével párosulhatnak.

Az a legfontosabb, hogy olyan helyzet teremtődjön, ahol a foglalkoztatás biztonsága megalapozottá válhat, ahol egy nehéz helyzetben - nem magyarországi sajátosság, önök is tudják, csak másként beszélnek -, egy nehéz helyzetben nyilván a lehetőségekhez illesztetten minél több munkahelyet meg lehessen védeni, bizonyos értelemben ezt is segíti természetesen a járulékok csökkentése. Tudják, ez év júliusától a minimálbér kétszereséig 5 százalékponttal csökken a járulék mértéke, januártól, 2010 januárjától pedig ez már a megszerzett jövedelem mértékétől függetlenül is 5 százalékpontos csökkenéssel párosul.

Azt gondolom, ez önmagában is jó a munkáltatóknak, ez a tehercsökkenés levegőt ad. A másik oldalról nézve, ha pedig az szja-ban történő változásokat tesszük hozzá, akkor csak egy számot mondok: egy 200 ezer forintos bruttó bérű ember havonta január 1-je után 14 ezer forint nettóval fog többet hazavinni a zsebben (Pettkó András: Szuperbruttó vagy sima bruttó?), és mindezek mellett ugyanennyivel lesz kevesebb a munkáltató terhe is.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  126  Következő    Ülésnap adatai