Készült: 2021.05.08.17:49:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

24. ülésnap (2010.07.12.), 95. felszólalás
Felszólaló Kovács Tibor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:38


Felszólalások:  Előző  95  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOVÁCS TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A Fidesz kormányprogramjának célkitűzései között szerepelt, hogy erőteljesen fel fognak lépni a magánmonopóliumokkal szemben, a hazai kis- és középvállalkozások védelme érdekében. Ezek között említi a Fidesz kormányprogramja az erősebb szabályozást, és ha ez nem vezet eredményre, akkor a tulajdonviszonyok esetleges átrendezését is ígéri.

Napjainkban a hazai üzemanyagárak képzése alapvetően piaci alapon történik, de azt tudhatjuk, hogy egyes erőteljes gazdasági társaságok vagy akár a kormány is befolyásolhatja ezeket az árakat. Az elmúlt hónapok üzemanyagárai rendkívül magasak, és ennek emelkedése rendkívül hátrányosan érintette a magyar kis- és középvállalkozókat, a fuvarozó vállalkozásokat. Az erről megjelent tudósítások is erről adnak tájékoztatást, illetve arról, hogy jelentősen, mintegy 10-15 százalékkal csökkent az üzemanyag-felhasználás.

A Fidesz-kormány bejelentett intézkedési terve konkrétumokat ezekről a kérdésekről nem tartalmaz, ezért szeretném kérdezni az államtitkár urat a következőkről. Hogyan értékeli a hazai üzemanyagárak tartós, magas színvonalának a hazai fuvarozó vállalkozások versenyképességére gyakorolt hatását, tekintettel arra is, tisztelt államtitkár úr, hogy a környező országokban hogyan alakul az üzemanyagok ára? Tervez-e beavatkozást a hazai végfelhasználói üzemanyagárakban a kormány, és ezt milyen módon képzeli el? Ha igen, akkor milyen konkrét intézkedéseket terveznek?

Szükség lehet esetleg szabályozási tervek módosítására is. Erről sem tudunk semmit. Ha az államtitkár úr tudja tájékoztatni az Országgyűlést, akkor most ezt tegye meg. Tervezi-e, mint ahogy ez már az elmúlt években, de a kormány programjában is szerepel, hogy a jövedéki adót csökkenteni tartják szükségesnek, kívánják-e csökkenteni a jövedéki adót pontosan annak érdekében, hogy csökkenjenek az üzemanyagárak? Ha terveznek a tulajdonviszonyokban valamiféle változtatást, akkor kérem, tájékoztassa az Országgyűlést, hogy ezt kezdeményezik-e, és hogyan kívánják végrehajtani. Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  95  Következő    Ülésnap adatai