Készült: 2021.04.11.16:54:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

172. ülésnap, 166. felszólalás
Felszólaló Gőgös Zoltán (MSZP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:36

Felszólalások:  <<  166  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GŐGÖS ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Ma napirend előtt már elhangzott, hogy a PHARE és ISPA előcsatlakozási programokból 500 milliárd forint érkezett Magyarországra, és az is közismert, hogy 2000-ben az Európai Unió elindított egy harmadik előcsatlakozási programot, ami SAPARD néven szerepelt nálunk is, ahol elsősorban mezőgazdasági vállalkozások és vidéki települések pályázhattak fejlesztési céljaik megvalósítására.

A több jogcímen meghirdetett program egyben tanulási folyamat is a későbbi uniós források elnyeréséhez. Közismert, hogy nálunk a többi csatlakozó országhoz képest később, csak 2002-ben, a kormányváltás után kerültek ezek a programok meghirdetésre. Az már a saját megyei adatainkból is látszik, hogy a program várakozáson felül sikerült, hiszen Veszprém megyében 112 darab eredményes pályázat volt, 7,4 milliárd forint összberuházási értékkel, amelyekhez 3,2 milliárd forint támogatás tartozott. Ebből az is látszik, hogy a mezőgazdasági termelők és a falvak, valamint a kisvárosok megértették a hívó szót, és éltek a pályázati lehetőségekkel. Ezzel természetesen megcáfolták azt a pesszimista vélekedést, ami már előre elsiratta ezt a programot, hogy önrész hiányában a források töredékét tudjuk majd csak felhasználni.

Ezek után kérdezném a miniszter urat, hogy jogcímenként erre a programra mennyi pályázat érkezett, ebből mennyi volt sikeres, és jelenleg hol tartunk a szerződéskötésekkel.

Köszönöm szépen, és várom a miniszter úr válaszát. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)

Felszólalások:  <<  166  >>    Ülésnap adatai