Készült: 2020.09.26.23:20:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

122. ülésnap (2000.02.29.), 81. felszólalás
Felszólaló Várhegyi Attila (Fidesz)
Beosztás a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  81  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VÁRHEGYI ATTILA, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Először is engedje meg, hogy megköszönjem, hogy féltő szeretettel aggódik mind a Ház, mind pedig a Házon kívül lévő műemlékek, történelmi ereklyék iránt. Ez mindenképpen segítséget nyújt ahhoz, hogy az ország lakossága figyelmét ráirányítsa ezekre a problémákra is.

Való igaz, hogy az ország egyik legkiemelkedőbb műemlékét sem kímélték meg a politika s a történelem viharai. Az 1937-ben felavatott Rákóczi-emléktábla is nagy valószínűséggel ennek esett áldozatul, '37. június 26-án leplezték le a Parlament Kupolacsarnokában. Az Est című korabeli lap szintén idézi, amit képviselő úr elmondott. Herczeg Ferenc fogalmazványával azonban hadd egészítsem ki, mert azt hiszem, az is megéri, hogy a Házban ez elhangozzon, amely így szól: "Felsővadászi II. Rákóczi Ferenc, a szövetkezett magyarországi rendek vezérlő fejedelme, Erdély fejedelme 8 évig hősiesen és minden áldozatra készen vezette a nemzet függetlenségéért és alkotmányosságáért vívott dicsőséges harcot, majd 25 évig állhatatos lélekkel viselte a számkivetés szenvedélyeit. 1735. évi ápril havának 8. napján visszaadta nemes és hívő lelkét a teremtőnek." - szól a szöveg.

Tisztelt Képviselő Úr! Nincs nyoma annak, hogy ki és mikor adott utasítást a tábla szövegének törlésére, csak az a bizonyos, hogy erre a második világháború után közvetlenül került sor.

A tábla restaurálása az Országgyűlés Hivatala műszaki osztályától kapott információ szerint lehetséges, mivel annak idején a vésett betűket betömték, azaz nem csiszolták ki a felületből. Semmilyen ismeretünk nincs arról, hogy a szöveg módosításának szándéka hivatalos formában az elmúlt időszakban bármikor felmerült volna. A tábla helyreállítása a tulajdonos, illetve az épület fenntartásáért felelős intézmény feladata, ezért az ön kérdését, illetve javaslatát a Rákóczi-emléktábla ügyéről hivatalom továbbította az Országgyűlés Hivatalának. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a MIÉP és a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  81  Következő    Ülésnap adatai