Készült: 2020.04.05.03:34:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

70. ülésnap (1999.05.07.), 106. felszólalás
Felszólaló Dr. Lentner Csaba (MIÉP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:19


Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LENTNER CSABA (MIÉP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Való igaz, hogy képviselőtársaink több felszólalásban hangot adtak azon véleményüknek, hogy a GDP-mutató mellett szükség volna arra, hogy más alternatív mutatókkal is kimutatásra kerüljön a gazdasági növekedés folyamata. Takács Imre képviselőtársunk megnevezett egy mutatót, és elmondta azokat a szakmailag alaposan alátámasztott indokait, amelyeknek azt kellene kiváltaniuk a kormányzat jelen levő képviselőiből, hogy érdemben válaszolnának, nyilatkoznának ezekre a vita során fölmerült kérdésekre. Én a GDP-mutató veszélyét még egy nagyon fontos dologban látnám, mégpedig abban, hogy a bruttó hazai termékre vonatkozó számítások csak a 10 fő feletti vállalkozásokat mérik, tehát a 10 fő alatti vállalkozások teljesítményérték-növekedését nem jelzik.

A Fidesz, amikor egy évvel ezelőtt a választási kampányban szerepelt, mindig azt mondta, hogy a kis- és középvállalkozások növekedését szeretné majd elérni egy aktív pénzügypolitikán keresztül. Ha mi itt folyamatosan csak a GDP-mutatókról beszélünk, és nem beszélünk, teszem azt, a GNI-mutatóról, akkor én úgy érzem, hogy akikhez a választási kampány szólt, azokról most ebben a hároméves költségvetési koncepcióban abszolút nincs szó. Tehát az a kérdés, hogy a kis- és középvállalkozásoknak milyen mérhető teljesítménynövekedést szán a kormányzat, illetve alapvetően a mezőgazdasági egyéni termelők, őstermelők vonatkozásában, akik eleve vagy egyéni formában gazdálkodnak, vagy zömük 10 fő alatti vállalkozásokban gazdálkodik - főleg a kárpótlási vagyonnevesítési földeken gazdálkodó parasztemberekről van szó -, ha az ő esetükben a bruttó hazai termékhez nincs mérhető hozzájárulásuk, akkor a Fidesz vezette kormány mégis milyen szándékkal van irányukban.

Az volna a kérésem, hogy a jelen levő államtitkár úr is kapcsolódjon be ebbe a vitába, hiszen számtalan kérdést, fölvetést kapott itt már a patkó túlsó oldalán ülő képviselőktől.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a MIÉP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai