Készült: 2020.10.01.15:19:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

173. ülésnap (2004.10.12.), 32. felszólalás
Felszólaló Stolár Mihály (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Oktatási bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 5:00


Felszólalások:  Előző  32  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

STOLÁR MIHÁLY, az oktatási és tudományos bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az oktatási és tudományos bizottság október 5-én tárgyalta az előttünk lévő törvénytervezetet, amelyet az ellenzéki képviselők általános vitára alkalmatlannak tartottak. Tettük ezt azért, mert a kormány mostani javaslatai továbbra sem jelentenek garanciát arra vonatkozóan, hogy az országban az emberek biztonságban, kiszámítható körülmények között élhessenek. A módosítások nem szolgálják a családban élők érdekeit, nem segítik elő újabb munkahelyek teremtését, és a tanulni vágyók érdekeivel is ellentétesek.

Lássuk észrevételeinket egy kicsit részletesebben is! Megismerve a törvénytervezetet, azt egy jól működő és sikeres könyvelőiroda tulajdonosa is bonyolultnak, nehezen olvashatónak tartotta. Megjegyzése szerint pontos értelmezéséhez egy külön értelmező szótárra lenne szükség. Ezt az állítást támasztja alá, hogy az 1. számú mellékletben például egy 18 soros mondat található. A tavalyi adótörvényben elfogadott és megnövelt adókat az MSZP-SZDSZ-kormány továbbra is magas szinten kívánja tartani, miközben újabb elvonásokra tesz törvényi javaslatot.

A tervezetből kitűnik, hogy az egyik választási ígérettel szemben a szocialista-szabad demokrata kormány mára már a következőket mondja: több pénzt az emberektől az önkormányzatoknak. Ugyanis a kormány javaslatot tesz arra, hogy az építményadóban, a telekadóban, a magánszemélyek kommunális adójában, a vállalkozók kommunális adójában, továbbá az idegenforgalmi adóban, azaz a tételes adóösszegben meghatározott adónemek esetében az önkormányzat a korábbi maximumnál akár 50 százalékkal magasabb összeget is megállapíthasson.

A társasházak közös költségének az adóját is emeli a kormány 5 százalékkal. Ezek a változások pedig az albérletár emelkedését fogják maguk után vonni.

A felsőoktatásban részt vevőknek az új kollégiumi férőhelyekkel szemben 2005-től már drágább albérletet kell igénybe venniük.

(10.40)

Adóköteles lesz az ösztöndíj, a tankönyv- és jegyzettámogatás, illetve a hallgató gyakorlati képzésére kifizetett juttatásnak a minimálbér 50 százalékát meghaladó része. A korábban tudásalapú társadalmat hirdető kormány tulajdonképpen tudásadót vezet be. Ezzel szemben adómentes lesz az előzetes letartóztatás alatt munkát végző magánszemélyek bevétele.

Átgondolatlanságot tükröznek a fogyasztói árkiegészítésről szóló paragrafusok ebben a formában, hogy a fogyasztói árkiegészítés csak a körzetileg illetékes alapfokú oktatási, nevelési intézmény által a telephelye és a diák lakóhelye közötti útvonalra szóló bérlet után igényelhető. Ez végrehajthatatlan. A kormány megdrágítja a munkavállalók utazását, miközben megnehezíti a munkavállalásukat is, hiszen a tömegközlekedésre jogosító bérlet és jegy bekerül a természetbeni juttatások körébe, így 50 százaléka adókötelessé válik.

Álláspontunk szerint amilyen irányba most is tesz egy lépést az adórendszer, az igazságtalan. Mi azt mondjuk, hogy nem lehet eltekinteni a gyerekek számától. Nem szabad ugyanannyi terhet rakni azoknak a családoknak a vállára, amelyek nevelnek gyereket, mint amelyek nem.

A kormány szerint az átlagfizetésből élőknek több terhet kell viselniük, hiszen a kétkulcsos adórendszer következtében a 120 ezer forintot meghaladó kereset a magasabb adókulcs szerint adózik. Nem felel meg a valóságnak, hogy a következő évben adócsökkentés lesz, hiszen más adó- és járulékbevételek a többszörösét fogják meghaladni annak a 100 milliárdnak, amely a kétkulcsos személyi jövedelemadó következtében az embereknél marad, így nem adócsökkentés, hanem jó esetben is csak átrendezés lesz. Azt pedig meglehetősen kétségesnek tartjuk, hogy lehet-e ezt igazságosabbnak nevezni.

Összegezve megállapítható, hogy amit a kormány szűkmarkúan, de igen nagy hanggal ad, azt két kézzel, csendben, de annál nagyobb mohósággal veszi vissza. Végigolvasva a tervezetet, az az érzése támad az embernek, hogy a Gyurcsány-kormány Moliè re alakját, Harpagont tekinti példaképének, akit a szerelem, a család vagy az élet bármely más mozzanata csak abból a szempontból érdekli, hogyan gyarapíthatja a vagyonát, a bevételeit. Ezen azonban senkinek sem lesz oka 2005-ben nevetni.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Engedjenek meg egy személyes megjegyzést. Öröm volt elmondani a bizottsági véleményt az ajkai nyugdíjasok előtt, akik most tesznek látogatást a parlamentben.

Még egyszer köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  32  Következő    Ülésnap adatai