Készült: 2019.10.16.13:28:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

246. ülésnap (2001.12.10.), 209. felszólalás
Felszólaló Dr. Kovács Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 3:05


Felszólalások:  Előző  209  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Farkas Imre képviselőtársunk abban a tekintetben mondta el véleményét módosító indítványáról, hogy a javaslat csak az előnyök bemutatására szorítkozik. A 3. §, amely a területszervezési eljárásról szóló törvény 7. §-át egy újabb bekezdéssel, egy (6) bekezdéssel egészíti ki, azt mondja ki, hogy a kezdeményezést követően 60 napon belül állást kell foglalni. Ezek az állásfoglalások az állami, rendészeti, közigazgatási szervektől a területfejlesztési társulásokon keresztül egészen az önkormányzatokig terjednek. Ezek az állásfoglalások álláspontom szerint tartalmazni fogják mind az előnyöket, mind a hátrányokat.

Az 1. § pedig arról szól, hogy ott az előnyöket fogják bemutatni, ugyanis általában akkor kezdeményezik a területátcsatolást, mert ismerik a saját hátrányaikat azokon a településeken. Tehát úgymond nem kifejezetten csak az előnyök bemutatására szorítkozik a javaslat, hanem pont ebben az ügyben semlegesnek mondott szervek tudják mind az előnyöket, mind a hátrányokat az állásfoglalásukban leírni.

Jauernik képviselő úrnak pedig szeretném elmondani: a népszavazás-kezdeményezés a képviselő-testülettől indul ki. Ezeknek a szerveknek 60 napon belül kell állást foglalni. Közben a megfelelő számú aláírás összegyűjtése esetén kiírják a népszavazást. A megyei önkormányzatoknak 90 napon belül kell állást foglalni. Tehát mire döntési helyzetbe kerülnek a választópolgárok, akkor már minden szerv véleményét ismerni fogják, tehát a teljes kép bemutatásra kerül már a népszavazás előtt is. De igazából nem ez a döntő, hanem a döntő az Országgyűlés szerepe, az Országgyűlés lesz az a fórum, amely végső soron dönteni fog ebben az ügyben egy országgyűlési határozattal. A megelőző eljárásban, a határozati javaslatban, amit a bizottságok is megtárgyalnak és maga a plenáris ülés is adott esetben, az összes adat rendelkezésre áll, és mellette ott lesz még egy népszavazási eredmény is. Tehát sokkal szélesebb körű információ fog majd rendelkezésére állni az országgyűlésnek a határozatok meghozatalához.

Erre figyelemmel mint előterjesztő nyilatkoztam arról, hogy ezeket a módosító indítványokat a magam részéről jó szándékúnak tartom, de nem tudom támogatni, mert a képviselői önálló indítvány ezeket a javaslatokat már eleve tartalmazza. Köszönöm szépen.

 

 

(20.40)

 
Felszólalások:  Előző  209  Következő    Ülésnap adatai