Készült: 2019.10.18.09:36:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

217. ülésnap (2001.06.19.), 223. felszólalás
Felszólaló Dr. Kovács Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:53


Felszólalások:  Előző  223  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! A KRESZ legutóbbi módosításának eredményeként ez év májusától a falugondnokok által személyszállításra használt kisteherautókat személyautóvá kell átminősíteni, ami összesen mintegy félmilliárd forintos többletkiadást jelentene az érintett kistelepüléseknek. Ez a kiadás elsősorban nem az átminősítés közvetlen költségeiből - amely mintegy 30 ezer forint autónként -, hanem az átalakítás következtében jelentkező adó- és vámterhekből tevődik össze. A vámtörvény szerint ugyanis a tehergépjármű öt éven belüli átalakítása esetén utólag meg kell fizetni a személygépjárműre érvényes szabályok szerinti adókat és egyéb közterheket, ami járművenként már 1-2 millió forintot is kitehet.

Az aprófalvas vidékek kistelepülései szűkös forrásaikból nem képesek ezeket a pluszterheket vállalni, ezzel pedig veszélybe kerülhet több mint ötszáz falugondnoki szolgálat további működtetése, ami rendkívül hátrányosan érintené a szóban forgó települések lakóit. A falugondnokok ugyanis az említett gépjárművek nélkül nem tudnák az idős, beteg, adott esetben mozgáskorlátozott embereket orvoshoz szállítani, nem tudnák az óvodás és iskolás gyermekeket óvodába, iskolába vinni, továbbá nem tudnák a magányosan élő beteg emberek részére az ételkihordást megoldani. Figyelembe véve azokat a nagyon fontos feladatokat, amelyeket a falugondnokok sokszor nagyon nehéz körülmények között nap mint nap ellátnak, mindenképpen fontos lenne, ha az érintett tárcák valamilyen megoldást találnának az elhangzott problémára.

Kérdezem tehát az államtitkár urat, lát-e lehetőséget ennek az égető problémának a mielőbbi orvoslására. Tett-e intézkedéseket a tárca egy esetleges jogszabály-módosítás vagy valamilyen más megoldás előkészítésére?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  223  Következő    Ülésnap adatai