Készült: 2019.10.15.22:20:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

204. ülésnap (2001.05.07.), 147. felszólalás
Felszólaló Dr. Kovács Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Önkormányzati bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 4:56


Felszólalások:  Előző  147  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KOVÁCS ZOLTÁN, az önkormányzati és rendészeti bizottság alelnöke, a bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! Úgy látszik, hogy ezen országgyűlési határozattal kapcsolatosan mindkét bizottságban - hogy úgy mondjam - egy srófra járt a képviselők agya.

Az önkormányzati és rendészeti bizottság is megtárgyalta és egyhangúlag elfogadásra javasolja az országgyűlési határozatot. Az önkormányzati bizottság elsősorban nem a katonapolitikai bevételi szempontok oldaláról vizsgálta ezt a kérdést, hanem az emberi, az önkormányzati, az ott élő polgárok és az ott élő környezeti terhelés szempontjából vitatkozott, pontosabban nem vitatkozott, hanem egyetértését fejezte ki e napirend kapcsán.

Tisztelt Országgyűlés! Általában a bizottságokban egy-egy országgyűlési határozat nem kap olyan nagy figyelmet, mint egy törvényjavaslat, mégis úgy gondolom, hogy egy nagyon fontos intézményről van szó, amelynek jogi és tényleges előtörténete is van. A jogi előtörténetéről a miniszter úr expozéjában részben szólt, és Polonyi Kornél is említette, ami az önkormányzati bizottság ülése során szintén előkerült, hogy a Varsói Szerződés idején a jogi előtörténet gyakorlatilag egyenlő volt a nagy nullával; a tényleges előtörténete pedig arról szólt - Polonyi Kornél már említette -, hogy néhány helyen került sor kártérítésre.

Ma ezzel az országgyűlési határozati javaslattal több tízmillió forint jut azokhoz az önkormányzatokhoz, ahol olyan jellegű környezeti terhelés zajlik egy-egy hadgyakorlat idején, ami valójában frontállapotokat idéz elő. Gondoljunk csak a közelmúltbéli holland hadgyakorlatra, amikor fákat, növényzetet tettek tönkre; ezzel kapcsolatosan kérdés is hangzott el a parlamentben. Nem véletlen tehát, hogy a törvényhozás házában az országgyűlési határozat kialakítása előtt már maguk a leginkább érintett Veszprém megyei képviselők voltak azok, akik mind a honvédelmi bizottságban, mind az önkormányzati bizottságban messzemenőkig támogatták ezt a javaslatot, hiszen ők érzik át leginkább az ott élő, a környezetükben élő állampolgárok helyzetét.

A bizottságban még arról is szó volt, tisztelt Országgyűlés, hogy a rendszerváltás óta is és az elkövetkezendőkben is a bevétel biztosan fontos minden tekintetben a hadsereg számára - mint ahogy erről már szó is volt -, de arra is figyelemmel kell lenni, hogy ezen hadgyakorlatok során továbbra is szükséges vizsgálni és figyelni az ott élő állampolgárok helyzetét, hiszen ők ezt közvetlenül élik meg.

Ami pedig ténylegesen magát a határozati javaslat indokolását illeti: helyesen döntött a Honvédelmi Minisztérium, amikor a 7. §-t nem helyezte hatályon kívül a '97. évi 60. országgyűlési határozatból, hiszen ez a legfontosabb, ami kártérítésül szolgál majd az ott lakó állampolgároknak, illetve az önkormányzatoknak.

 

 

(19.20)

 

Nagyon fontos, hogy bent maradt a környezetvédelmi 5 százalék is, hiszen itt komoly környezetvédelmi károkozásokra is sor kerülhet, még akármilyen konszolidált körülmények között is. Én magam is megéltem ezt - ez nem került elő a bizottsági ülés során, de azért hadd mondjam el -, valóban Közép-Európa legnagyobb gyakorlóteréről van szó, és ez valóban kapós minden külföldi hadsereg számára, hiszen ezt a terhelést nem az ő országukban kell véghezvinni, hanem egy idegen területen. Ezt már a kormány a haderőreform kapcsán rendezi. Én magam is átéltem ott személyes élményeket, amikor a Barátság '77 gyakorlaton fegyelmi intézkedésen ötünknek kellett volna januárban elásni egy több tonnás pszh-t az ösküi havasokban. Tehát ismertem a körülményeket, úgyhogy én személy szerint is nagyon örülök ennek a határozatnak.

Köszönöm az előkészítést Gyapay Zoltán képviselő úrnak, aki a körzet képviselője; és az önkormányzati bizottság vita nélkül, egyhangúlag ajánlja a parlamentnek elfogadásra ezt az országgyűlési határozatot.

Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 
Felszólalások:  Előző  147  Következő    Ülésnap adatai