Készült: 2021.08.03.21:29:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

125. ülésnap (2011.10.27.), 34. felszólalás
Felszólaló Boldvai László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 6:05


Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BOLDVAI LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy a felszólalásomat egy idézettel kezdjem, amelyet két nappal ezelőtt a nem ortodox gazdaságpolitika legnagyobb magyarországi képviselője, Matolcsy György mondott itt az Országgyűlésben.

(9.50)

Valamennyi gazdasági siker és kudarc rejtett oka az adórendszerben keresendő. Azt gondolom, sok igazság van ebben az állításban. Ezzel gyakorlatilag Matolcsy beismerte saját gazdaságpolitikájának és az elmúlt másfél évének kudarcát. Beismerte, hogy ezért nem folytatódott a kormányváltást követően Magyarország kilábalása a kívánt mértékben a nemzetközi válságból.

Beismerte, hogy rossz, igazságtalan a Fidesz-KDNP-kormány adórendszere, mert annak hatására nem nőtt a belső fogyasztás, nem jöttek létre új munkahelyek, viszont a munkavállalók 80 százaléka kevesebbet keresett, mint egy évvel korábban. Beismerte, hogy az adórendszerben kell keresni annak az okát, hogy miért van szükség 2012-ben soha nem látott mértékű megszorításokra az oktatás területétől kezdve az egészségügyön át a rendvédelemig.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ha az adórendszer rendben van, akkor a gazdaság is jó eséllyel megfelelően fog működni. Ha az adórendszer rendben van, akkor a költségvetés is stabil lábakon áll, nincs szükség olyan, folyamatosan ismétlődő korrekciókra, amelyeket a Fidesz-KDNP-kormány első költségvetésével kapcsolatban idén tapasztaltunk, és amelyeknek várhatóan 2012-ben is elébe nézünk. Ha ugyanis az adórendszer rendben van, a kormány tudja, milyen adóbevételeket akar, tisztában van a várható bevételekkel, akkor a költségvetés is viszonylag könnyen tervezhető.

Tény azonban, hogy ehhez kiszámíthatóság, következetesség és hozzáértés kell. Az előttünk fekvő törvényjavaslatból ugyanakkor azt a következtetést lehet levonni - függetlenül attól, hogy a kormányzati kommunikációs gépezet mit hord össze -, hogy ezt a költségvetést dilettáns módon, megalapozatlan várakozásokra alapítva rakták össze.

Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetési tervezés során figyelembe szokták venni a várható adóbevételeket, amelyeket jelentős részben meghatároznak az adózással kapcsolatos szabályok. Éppen ezért a költségvetés benyújtását meg szokta előzni az adótörvények kormány által történő elfogadása, jelen esetben a 2012. évi költségvetési törvényjavaslat előkészítése során ez nem így történt.

Önök úgy nyújtották be a költségvetési törvényjavaslatot, hogy azt sem tudták, miből lesznek meg a szükséges bevételek. Hasból írtak be bevételi tervszámokat, mert az adótörvényekkel kapcsolatos javaslatokat a kormány a költségvetés benyújtása után fogadta el. Azt sem tudták, hogy az egyes sorok teljesítéséhez elegendők lesznek-e az előirányzatok, hiszen a benyújtás után kezdték el felmérni ezek megvalósíthatóságát.

Önök ötletelnek, újabbnál újabb adóemelési javaslatokkal állnak elő, a közösségi közlekedési adótól kezdve az eva eltörléséig annak érdekében, hogy ne omoljon össze az a kártyavár, amelyet Matolcsy György országvédelmi költségvetésnek nevezett.

Tisztelt Képviselőtársaim! IV. Béla király óta tudjuk, hogy az országvédelemhez stabil alapokon álló várra van szükség, nem pedig olyan, homoklábakon álló kártyavárra, mint amit önök elénk tettek. Gyakorlatilag ezt a kormányzati dilettantizmust kritizálta a Domokos László, korábbi fideszes országgyűlési képviselő által vezetett Állami Számvevőszék is. A számvevők szerint a 2012. évi költségvetésről szóló törvényjavaslat megalapozottságáról teljeskörűen nem lehetett véleményt mondani, egyrészt a 2012. évi bevételi előirányzat-tervezetek jelentős részét alátámasztó dokumentumok, illetve háttérszámítások hiánya, másrészt a jegyzőkönyvekben rögzített és a költségvetési törvényjavaslatban megjelenő adatok eltérései miatt. Az eltérések okait ráadásul csak részben, hátterét pedig egyáltalán nem ismeri az Állami Számvevőszék

Figyelemre méltó, hogy a Széll Kálmánról elnevezett kormányzati megszorító csomag a 2012. évre 550 milliárd forintos megtakarítást tervezett. Alátámasztottság hiányában azonban - mondja az ÁSZ - 388 milliárd forint megtakarításáról még részben sem tudtak véleményt mondani, a költségvetésben törvényi előírások ellenére nem jelennek meg összefoglalva az intézkedések többéves hatásai, és nem tudtak véleményt mondani a takarékos állami gazdálkodásról és a költségvetési felelősségről szóló törvény és a költségvetési javaslat összhangjáról sem, mivel - szintén idézem - a szükséges adatok, háttérszámítások nem álltak rendelkezésre.

Ennél is beszédesebb, hogy a kormány intézkedéseinek a befektetők sem hisznek, ezért van sajnos, hogy minden negatív befektetői hangulatra a forint reagál a legrosszabbul. Tegnap is ez történt, ennek köszönhető, hogy 2,5 éves negatív csúcson állt a forint az euróval szemben.

Tisztelt Képviselőtársaim! Észre kellene venniük, hogy a dilettáns ötletelésük életveszélyes. Életveszélyes, mert emberek, családok millióinak zsebére megy. Vissza kellene vonni ezt a költségvetést legalább addig, amíg kitalálják, hogy milyen adórendszert akarnak, hány adót akarnak emelni, és annak alapján újraírni a költségvetési törvényt. Még nem késő, ne várják meg, míg az lesz!

Ne feledjék, valamennyi gazdasági siker és kudarc rejtett oka az adórendszerben keresendő. Amíg az adórendszert nem találták ki, ne akarjanak költségvetést készíteni, mert ez eleve kudarcra van ítélve. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai