Készült: 2021.08.03.21:30:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

125. ülésnap (2011.10.27.), 166. felszólalás
Felszólaló Kaufer Virág (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 7:49


Felszólalások:  Előző  166  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KAUFER VIRÁG (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Mielőtt az LMP foglalkoztatáspolitikai vonatkozású álláspontját bővebben kifejteném, engedjenek meg egy reflexiót Kővári képviselőtársam LMP-vel kapcsolatos megjegyzéseire. Azt gondolom, erre azért van szükség, mert több ponton is tévedésben van mind a kormánypárt, mind néhány ellenzéki párt az LMP álláspontjával kapcsolatosan.

Az állam szerepe a társadalom működtetésében a Fidesz számára egy ilyen David Cameron-i képet fest, tehát van egy nagy társadalom és egy kicsi állam, van egy állam, amelyik visszavonul a társadalom működtetéséből, csökkenti az intézményrendszert, és tulajdonképpen, ahogyan ezt ma már másfél év kormányzás után Angliában lehet látni, nagyjából leépíti a működő szociális szolgáltatásokat, magára hagyja a közösségeket, és ennek elég csúnya következményei lehetnek, láttuk például a londoni, illetve az angliai zavargásokat, amelyeket sokan, sok elemző és szakértő ahhoz köt, hogy az ifjúságpolitikai programok, szolgáltatások nagyon keményen vissza lettek vágva Angliában.

Ezt a példát azért hoztam fel, mert szeretném hangsúlyozni, hogy akkor, amikor mi állami szerepvállalásról beszélünk a társadalom működtetésében, a helyi közösségek támogatásában, a családok támogatásában, akkor mi egy új szemléletmódot, egy zöld szemléletmódot kívánunk bevezetni, és nem a volt szocialista és liberális kormány szemléletmódját kívánjuk újraéleszteni.

Megértem, hogy ez önöknek egyelőre még nehéz dió és feladvány, de azt javasolom, hogy tekintsék át részletesebben a költségvetési javaslatunkat, amelyben több ponton is javaslatot teszünk arra, hogy hogyan lehet az államnak olyan szerepe a társadalom működtetésében, amely autonóm, önfenntartó közösségeket hoz létre, nemcsak a család szintjén, hanem helyi közösségeket is önkormányzati, települési szinten, illetve központi kormányzati szinten is olyan mechanizmusokat hoz létre, amelyekből igenis az önfenntartás és nem a függés az, ami eredményt hoz.

Megértem, hogy Magyarországon az elmúlt 20 év tapasztalatai alapján nehéz egy olyan állami szerepvállalásról beszélni, amely nem függőséget idéz elő a civil szervezetek, az érdekvédelmi szervezetek, a közösségi szervezetek működtetésében, hanem valamifajta önállóságra nevelés, fejlesztés segítségét, de higgyék el, hogy ez létezik, higgyék el, hogy erre vannak jó példák, és az LMP emellett érvel akkor, amikor azt mondjuk, hogy az adófizetők pénzéből márpedig nekünk támogatni kell, változatlanul kötelességünk támogatni ilyen közösségi kezdeményezéseket mind a család, mind a nagyobb közösségek szintjén.

Ezek után szeretnék rátérni a foglalkoztatáspolitikával kapcsolatos nézeteinkre, amelyeket képviselőtársaim már korábban érintettek bizonyos pontokon, és ismételten szeretném azt hangsúlyozni, hogy mi egyetértünk a kormány célkitűzésével, hogy itt egy munkaalapú társadalmat kellene létrehozni Magyarországon. Aztán abban, hogy ebben mennyire látjuk hatékonynak az eszközöket, ebben az elmúlt másfél évben sokat vitatkoztunk, és sajnos a 2012-es költségvetésről is alapvetően rossz véleménnyel vagyunk ebben a tekintetben, mert nem látjuk azt, hogy a célok meg lennének megfelelő eszközökkel támogatva.

Volt egy rövid vitám az előbb Czomba államtitkár úrral a Munkaerő-piaci Alapból történő kivonásokat illetően, és ő azt válaszolta, hogy az európai uniós forrásokból kívánják pótolni a költségvetés alapján azt a pénzt, amit a nemzeti forrásokból elvonnak. Kicsit utánanéztem ennek, és nem igazán találom azt a sort a költségvetésben, amely erre utal.

(16.10)

Találtam egy sort, amelyen 7 milliárd forintnyi európai uniós támogatást jelöl meg a kormány, de azt látni kell, hogy a szakképzésre és a képzési támogatásokra a Munkaerő-piaci Alapból összesen 23 milliárdot készül kivonni a kormány. Ezt az a 7 milliárd semmiképpen nem fedezi. Tehát azt az állítást nem tartom igazoltnak, hogy európai uniós alapból töltenék fel a hiányzó forrásokat. De amúgy nem is tisztázott, hogy ez a 7 milliárd forint mire költődik majd el. Ez nem világos és egyértelmű a költségvetésből, és azt gondolom, hogy azok az aktív munkaerő-piaci eszközök, különös tekintettel az átképzésekre, képzésekre, amelyeknek az átszervezésére ténylegesen szükség van, de létük fontossága nem megkérdőjelezhető a jelen magyar munkaerőpiacán, azt gondolom, hogy nem tisztázott a költségvetés alapján.

Miközben mi egyetértünk a foglalkoztatottság növelésére, valamint az államháztartási hiánycél tartására és az államadósság csökkentésére irányuló kormányzati szándékokkal, ezek megvalósulását nem tartjuk lehetségesnek az aktív és passzív munkaerő-piaci ellátások egyidejű csökkentése útján. Az utóbbi célkitűzés eléréséhez pedig nem tartjuk adekvát eszköznek a foglalkoztatás elősegítésére fordítandó állami támogatások csökkentését.

A Munkaerő-piaci Alap átalakításával a Start-munkaprogram új címként jelenik meg az előirányzatok között, amelyhez a Munkaerő-piaci Alap saját forrásból 132 182,5 milliárd forintban nyújt fedezetet, amelynek része az az 50 000 millió forintos költségvetési támogatás, amelyet a tavalyi költségvetésben is láttunk. A tavalyi költségvetésben 64 milliárd forintra tervezett közfoglalkoztatási kiadás után üdvözlendő az, hogy a közmunkaforrásokra a kormány igyekszik visszapótolni a 2010-es szintet, illetve egy kicsit azt meg is kívánja haladni.

Nem világos számunkra azonban az, hogy mely forrásokból történik majd ennek a keretnek a feltöltése. Mint ahogy arra már az Állami Számvevőszék is rámutatott a jelentésében, az új közmunkaprogram részlete, így a forrásigénye sem ismert, ezért a kiadási előirányzat nem is értelmezhető a célok teljesíthetőségének megítélése szempontjából.

Több képviselő, kormánypárti képviselő elmondta a mai nap folyamán azt, hogy a közmunkaprogram bővítésével, kiterjesztésével tulajdonképpen önök segély helyett visszavezetik a munkaerőpiacra a munkanélkülieket. Azért én itt egy pontosítást szeretnék eszközölni. A közmunka állami foglalkoztatás, és nem a nyílt munkaerőpiacra való közvetlen visszavezetés. Az LMP véleménye szerint ezt a dolgot a kormánynak az elmúlt másfél évben, ezt a nagyon fontos célkitűzést, amely az egyetlen létjogosultságát adhatja bármely közmunkaprogramnak, nem sikerült a kormánynak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) megvalósítania. Tehát azt gondoljuk, hogy változatlanul nyitva van ez a kérdés. Bízunk abban, hogy a Start-munkaprogram megvalósításánál erre nagyobb figyelmet fognak fordítani.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  166  Következő    Ülésnap adatai