Készült: 2021.08.04.10:48:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

125. ülésnap (2011.10.27.), 156. felszólalás
Felszólaló Kovács László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  156  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOVÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Államtitkár Úr! Örülök, hogy nem vitatta a progresszív adórendszer igazságos vagy az egykulcsos adórendszer igazságtalan jellegét. Az az érvelés, hogy nézzük meg, mely országok alkalmazzák, nem minden egykori szovjet blokkország vezette be az egykulcsos adórendszert. És mivel a pénzügyminiszterekkel napi kapcsolatban voltam az öt év alatt, tudom, hogy mely országok gondolkodnak a progresszív adórendszer visszaállításán. Például az egykulcsos adórendszer Szlovákiában bevált, mert ösztönözte a befektetéseket egy olyan időszakban, amikor a koreai vagy francia autóipar kereste a befektetési lehetőségeket. Ma nem ez a helyzet, és most Szlovákiának ebből több problémája van, mint előnye.

Ami azt a megjegyzését illeti, hogy az adóalap-harmonizáció az első lépés, ez igaz. Ha valakinek vagy ilyen szándéka, hogy az adókulcsokat egységesítse, ahhoz előbb az adóalap-számítás kell. De a kettő nem feltételezi egymást. És akkor ott van a vétó lehetősége, tehát én azt mondom, Magyarország miért ne vehetne részt az adóalap-számítás egységesítésében, élvezve ennek előnyeit, és ha tényleg tovább akarják vinni, akkor Írországgal és más országokkal együtt miért ne vétózhatna.

Ami a jelzéseket illeti, természetesen adtam jelzéseket. A 2006. őszi megszorításoknak pontosan ez volt az oka, hogy jeleztem, az Európai Bizottság szerint az utolsó pillanathoz érkezett Magyarország a közel 10 százalékos államháztartási hiánnyal. Ami pedig az uniós tagságot illeti, az Unió nem erőszakkal kényszerítette Magyarországot a tagjai közé. Magyarország jelentkezett, népszavazás erősítette meg. Én hiszek abban, hogy az Európai Unió a lehető legjobb választás volt Magyarország számára.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  156  Következő    Ülésnap adatai