Készült: 2021.08.05.16:01:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

125. ülésnap (2011.10.27.), 150. felszólalás
Felszólaló Tukacs István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:02


Felszólalások:  Előző  150  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TUKACS ISTVÁN (MSZP): Elnök úr, tisztelettel köszönöm a szót. Három olyan következetlenségre szeretnék rámutatni, amely a vitában az önök részéről elhangzott, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim.

Az első: ha a valamikori EU-biztosunk javaslatát meghallgatták, akkor hallgassák meg a másik felét is, merthogy a javaslatnak volt másik fele. Az úgy szólt, hogy nem kell az élőmunka terheit növelni. Önök most 1 százalékkal növelik azt az egészségügyi járulékot, amely bizony, élőmunkaterheket növel. Egy vizitdíjnyi terhet vetnek most ki minden munkavállalóra. Ez következetlenség, tehát hallják meg a másik részét is.

A második: amikor önök arról beszélnek, hogy munkaalapú társadalom, akkor számunkra érthetetlen, hogy a tőkejövedelmek adóját is csökkentették 16 százalékra. Akkor miért teszik ezt? Akkor tessenek szíves lenni, mint ahogy ez a mi javaslatunkban szerepel, ezt magasan megadóztatni, hiszen ha munkaalapú társadalmat akarnak építeni, amivel egyébként nem hiszem, hogy bárkinek gondja lenne, kivéve a munkához nem jutó munkanélkülieknek, akkor a tőkejövedelmek adóját fel kell emelni, és ezáltal lehetőség nyílik mindazon követelések teljesítésére, amelyek egy ilyen megszorító költségvetésnél jelentkeznek.

A harmadik következetlenség, amelyre szeretném felhívni a figyelmüket: hogyha egy adórendszerben, amiről önök azt állítják, hogy senkinek nem rossz, mégis kompenzációt kell alkalmazni, magyarul, ki kell egészíteni a rosszul járó alacsony keresetűek jövedelmét, akkor nem egyszerűbb talán egy tényleg igazságosabb adórendszert csinálni? Mire való ez a kompenzáció, ha van olyan megoldás, például az adójóváírás intézménye, amivel az alacsony keresetűeket egy egyébként kétkulcsos adórendszerben úgy lehet valóban jövedelemhez juttatni, hogy nem kell kompenzációért könyörögniük, ezt kérniük vagy ehhez folyamodniuk?

Elnök úr, köszönöm a szót.
Felszólalások:  Előző  150  Következő    Ülésnap adatai