Készült: 2021.08.02.10:25:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

248. ülésnap (2001.12.12.), 148. felszólalás
Felszólaló Glattfelder Béla (Fidesz)
Beosztás gazdasági minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utánihoz hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 3:07


Felszólalások:  Előző  148  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GLATTFELDER BÉLA gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Bauer Tamás képviselő úr mai napirend utáni felszólalásának is a "Háttal Európának" címet választotta, és költségvetési kérdésekről értekezett, többek között újólag is kritizálva a kétéves költségvetést, melyről az Európai Unió éves országjelentése a 30. oldalon a következőképpen fogalmaz: "Magyarország 2001-2002-ben alkalmazott először kétéves költségvetési keretet, ez növelheti a kiszámíthatóságot, és erősítheti a költségvetési konszolidáció iránt vállalt elkötelezettséget." (Bauer Tamás: Növelheti! A következő mondatot olvasd fel, Béla!) Úgy ítélem meg, hogy a képviselő úr által elmondottakkal szemben a kétéves költségvetés egyáltalán nem háttal van Európának, hanem az Európai Unió éves országjelentésének értékeléséből fakadóan is inkább úgy tűnik, hogy az Európai Unió által is, a Bizottság által is pozitívan értékelt fejleménye a magyar pénzügyi gazdálkodásnak. Csupán példaként vagy idetartozó kérdésként azért érdemes megemlíteni azt is, hogy az Európai Unió költségvetése sem egy évre, hanem több évre szól.

Egyébként ha már a zárszámadási törvényről szót ejtettünk, akkor mondjuk el szépen, hogy mire is költöttük a zárszámadási törvényben meglévő többletforrásokat, amit az ellenzék nem szavazott meg. Erről mindig szeretnek hallgatni, hogy tulajdonképpen mi ellen is szavaztak: nyugdíjemelésre, egészségügyi dolgozók bérének rendezésére és többek között a Széchenyi-terv kiadásaira is, ezen is menjünk szépen végig sorjában, bármilyen kellemetlen is ez. (Szabó Sándorné: Ez hány százaléka az egész összegnek?) 5 milliárd forint többletkiadás jut így a bérlakásépítésre, ebből körülbelül további 1000-1200 bérlakást lehet építeni, 5 milliárd a kis- és középvállalkozások fejlesztésére, 10 milliárd forint munkahelyteremtésre, gazdaságfejlesztésre és 5 milliárd forint a turizmus fejlesztésére.

Ha már ott tartunk, hogy vajon mi van szemben - vagy talán inkább háttal, vagy nem is tudom, hogyan - Európával, azt gondolom, minden országgyűlési képviselő a mandátumáért maga felel, és joga van egy zárszámadási törvényről úgy szavazni, ahogy kíván, akár az ellenzéki oldalon ül, akár a kormánypárti oldalon. Éppen ezért szeretnék köszönetet mondani azoknak az ellenzéki képviselőknek, akik akarva vagy akaratlanul, de megszavazták a zárszámadási törvényt, és így ezeknek a fontos céloknak a költségvetési támogatását lehetővé tették. Személyesen is nagyon sajnálom, hogy ezért őket, mármint az ellenzéki oldalon ülők közül azokat a képviselőket, akik a költségvetési törvényt módosító zárszámadási törvényt megszavazták, különböző fegyelmi retorziók érték. (Szalay Gábor: Nálatok mi lett volna!)

Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  148  Következő    Ülésnap adatai