Készült: 2021.06.22.23:02:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

248. ülésnap (2001.12.12.), 46. felszólalás
Felszólaló Dr. Pálinkás József
Beosztás oktatási miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:49


Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. PÁLINKÁS JÓZSEF oktatási miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Országképről vitázunk; azt gondolom, mindenekelőtt egyezzünk meg abban, hogy milyen képet is akarunk mi megjeleníteni erről az országról. Nem is abban, hogy milyen képet formálni, hanem milyen képet akarunk megjeleníteni. Mindenekelőtt azt gondolom, hogy hű képet, a valóságnak megfelelő képet kell megjelenítenünk erről az országról. Azt gondolom, hogy egy optimista, emelkedő, határozott jövőképpel rendelkező nemzet képét.

Tisztelt Képviselők! Az ellenzéki felszólalásokból - ne haragudjanak - azt kell leszűrnöm, hogy egy apátiába süllyedő, önnön sorsán kesergő és kiutat nem találó nemzet képét szeretnék valamilyen oknál fogva fölvázolni.

 

(11.40)

 

Tisztelt Képviselők! Nem tudom, beszéltek-e néhánnyal a közel 60 ezer diák közül, akik felvették a diákhitelt. Vajon ők nem bíznak a jövőjükben? Nem látnak egy emelkedő nemzetképet maguk előtt? (Keller László: Mi a többi százezerrel találkoztunk, akik nem vették igénybe!) Vajon, képviselő úr, az az ezer diák, akik kis falvakból az ország legjobb középiskoláiban tanulnak, és a ruhájukon még látszik a szegénység, de a szemükben már ott csillog a jövő, ezek a gyerekek nem egy emelkedő, önmagában bízó nemzet képét vázolják fel?

Nem láttam önök közül sokat a határon túli magyar felsőoktatási intézmények megnyitóin. (Keller László: Nem hívtatok meg!) Oda kellett volna jönni, képviselő úr, és belenézni annak a több ezer hallgatónak a csillogó szemébe, amely hallgatók egy emelkedő, saját jövőjükben bízó nemzet tagjainak érzik magukat. Ez az a kép, amelyet nekünk, úgy gondolom, meg kell jeleníteni. (Dr. Hende Csaba: Úgy van! - Taps a Fidesz soraiban.) Meg kell jelenítenünk ezt a képet, és erről a képről, az emelkedő nemzet képéről vagy az apátiába süllyedő nemzet képéről ítéletet fog mondani a választó, és erről véleményt alkot természetesen a nagyvilág is. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Ez így van!) Azt gondolom, a nagyvilág egy emelkedő nemzet képét látja ma Magyarországban; egy emelkedő nemzet képét, amely hozzájárul az emberiség tudásához, és hozzájárul mindahhoz az értékhez, amely az emberiség számára érték.

Igen tisztelt Toller képviselő úr - úgy látom, nincs itt a teremben -, a magyar diákok döntő többsége ismeri a számítógép használatát. Nemhogy látott számítógépet, hanem jól kezeli a számítógépet, és beszél, tanul idegen nyelveket. Igen tisztelt képviselőtársaim, képviselők - nem vagyok képviselő -, igen tisztelt képviselők, ha összehasonlítják, hogy hány fiatal beszél ma idegen nyelvet Magyarországon, és hányan beszélnek önök közül jól idegen nyelveket, akkor szembesülnek azzal, hogy egy emelkedő nemzet, egy jövőjében bízó nemzet képe van előttünk vagy egy apátiába süllyedő nemzet képe. (Dr. Katona Béla: Te beszélsz apátiáról!)

Bauer képviselő úr felsorolta azokat a főbb hívó szavakat, amelyeket ő a magyar nemzetről mint képet megjelenít. Nos, képviselő úr, a magyar nemzet nem tudatlan; tudástisztelő, igen nagy tisztelője a tudásnak. Tisztelt képviselő úr, a magyar nemzet nem feledékeny, emlékszik, sok mindenre emlékszik. Emlékszik az '50-es évekre, emlékszik 1956-ra, és emlékszik az 1990-ig eltelt időre. (Bauer Tamás nem tartózkodik az ülésteremben.)

 

(Az elnöki széket dr. Wekler Ferenc, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

 

Tisztelt Képviselő Úr! A magyar nemzet nem önző, a magyar nemzet támogatja, felemeli mindazokat, akiknek erre szüksége van, legyen ez a határon belül vagy a határon túl. Az pedig, tisztelt képviselő úr, már egyenesen bántó, hogy ön arról beszél, hogy a magyar nemzet megvesztegethető. Nem, képviselő úr, nem vesztegethető meg (Mádai Péter Bauer Tamás helyére mutatva: Itt szokott ülni Bauer, ha nem haragszik!), soha nem volt megvesztegethető. Ma egy kiszámítható világban élünk.

A képviselő úr arról beszél, hogyan osztjuk el azokat a forrásokat, amelyek rendelkezésünkre állnak - egy nyílt, világos pályázati rendszerben, bárki belenézhet ezen pályázati rendszer bármely részébe. Hogyan történt a Széchenyi-terv nemzeti kutatási-fejlesztési pályázatainak elosztása? Jöjjön el a képviselő úr, nézze meg azt, hogy kik kaptak ebből, és milyen eljárásban történt ez.

Azt gondolom, egy optimista, emelkedő és jövőjében bízó nemzet képét kell magunkról megjeleníteni, és ezt tesszük.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai