Készült: 2021.06.25.14:12:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

248. ülésnap (2001.12.12.), 140. felszólalás
Felszólaló Szalay Gábor (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:53


Felszólalások:  Előző  140  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök asszony. Ez után a kiváló ideggyógyászati és pszichiátriai kezelés után talán hirtelen lesz visszasüllyedni a realitások sokkal keményebb talajára, de próbáljuk meg. A kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezéséről szóló törvénymódosításhoz beadott egyetlen, három pontra szétbontott módosító indítványomat igyekszem megindokolni, érvelni, már csak a szakma és a kérdés iránt tanúsított tiszteletem jeléül is.

Tehát az a törvénymódosítás, amelyet a parlament tárgyal, és aminek most a részletes vitája van, tulajdonképpen teljes egészében elfogadható lenne a számunkra; egyetlen kicsi kivétel van, és ezt a hibát orvoslandó nyújtottam be a módosító indítványomat. Ennek az a lényege, hogy a Kőolaj és Kőolajtermék Készletező Tanácsot az előttünk lévő törvényjavaslat egy új vezető testülettel, a felügyelőbizottsággal szándékozik kiegészíteni; nyilvánvalóan abból a célból, hogy az így felállításra kerülő felügyelőbizottságon keresztül a kormánynak direkt és hathatós ellenőrzési, beleavatkozási lehetősége legyen a szövetség dolgaiba. Mi azonban ezt a kísérletet feleslegesnek, szükségtelennek tartjuk, noha nem vitatjuk, hogy a kormány felelőssége jelentős a témában, ugyanakkor azt gondoljuk, hogy annak a lehetősége, hogy a felelősségének érvényt szerezzen, hogy a szemét rajta tartsa a szövetségen belüli munkákon és tevékenységen, eddig is megvolt, hiszen egyrészt az igazgatótanácsban a kormány képviseltette magát; másrészt pedig a kitárolás, a készletek adott esetben történő piacra dobása, illetve feltöltése a gazdasági miniszter közvetlen döntési hatáskörébe tartozott.

Tehát egyszerűen nehezen érthető, hogy miért van szükség a felügyelőbizottság felállítására, hacsak az ember nem gondol arra a mai viszonyok között, a mai helyzetben igazán nem életszerűtlennek mondható feltevésre, hogy szükség van három, feltehetően jó fizetést, jó illetményt, jó anyagi elismerést biztosító pozícióra. Hiszen a törvénymódosító javaslat azt mondja, hogy a felügyelőbizottság létszáma 3-5 főig terjed, ez tehát változó létszám, ugyanakkor az fix, hogy ebből két főt a gazdasági miniszter és egy főt a pénzügyminiszter nevez ki, azaz három főt biztos, hogy a kormány tesz a helyére. Ebből egyrészt az következhet, hogy adott esetben a teljes felügyelőbizottsági létszámot a kormány nevezi ki, másrészt az következik, hogy nyilvánvalóan jó lehetősége nyílik ezen keresztül egy újabb, méreteiben ugyan nem nagy, de legalább egy újabb kis háromfős klientúraépítésre.

Mivel a felügyelőbizottság felállításának más oka az égvilágon tényleg nincs, ezért úgy gondoljuk, ezt nem feltétlenül kell hogy elfogadjuk, támogassuk, ezt szerettük volna a törvényből kigyomlálni, ezért nyújtottam be a módosító indítványt. Ez három pontot jelent az előttünk lévő ajánlásban, azonban egy csomagot jelent, tulajdonképpen mind a három következetesen végigviszi a törvénymódosítási javaslaton a javasolt felügyelőbizottság kiiktatását a törvényből.

Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

(14.30)

 
Felszólalások:  Előző  140  Következő    Ülésnap adatai