Készült: 2020.01.29.15:31:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

70. ülésnap (2015.05.04.), 152. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  152  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Valóban súlyos helyzettel szembesült a 2010-ben megalakult Fidesz-KDNP-kormány, hiszen több millió ember devizahitelét kellett magára vállalnia olyan értelemben, hogy valamilyen megoldást, kiutat kellett adni ezeknek az embereknek. Az első lépés az volt, hogy megállítottuk ezt a hitelezést, nem hagytuk, hogy további emberek ilyen bajba kerüljenek. A másik ígéretünk pedig az volt, hogy rendezni fogjuk, rendezni fogjuk úgy, hogy az megfelelő legyen jogilag, pénzügyileg, és az ország pénzügyi egyensúlyát se borítsa fel.

(14.10)

Ez történik most, napjainkban, hiszen az elszámolás még nem zárult le. A napokban fogják megkapni a bankoktól több százezren az elszámolást és a forintosításról szóló értesítést. Összesen mintegy 2 millió értesítést küldenek ki az érintett bankok, pénzintézetek az ügyfelek számára, és így mintegy ezermilliárd forintot fizetnek vissza a bankok ezen ügyfelek számára.

A törlesztés mértéke átlagosan 20-25 száza­lékkal csökkenni fog, például egy 5 millió 600 ezer forintos hitel esetén a 78 ezer forintos törlesztés 56 ezer forintra fog csökkenni.

Minden esetben tartalmazni kell az elszámolásnak az árfolyamkockázat megszüntetését, és az abból eredő károk meg kell hogy térüljenek az ügyfeleknek, illetve az egyoldalú kamatemelésből adódó többletkiadását az ügyfélnek, illetve vissza kell térni az eredeti kamatösszegekhez.

Természetesen a 2 millió érintett levél során találkozhatunk olyannal, amikor az ügyfél nem elégedett az elszámolással. Akkor a tanácsunk az, hogy a törvény szerint azonnal, 30 napon belül legkésőbb írjon a bankjának, és a bank egy újabb elszámolást fog neki küldeni 60 napon belül, és ezzel megindul a jogorvoslati eljárás számára.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  152  Következő    Ülésnap adatai