Készült: 2020.01.29.15:30:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

63. ülésnap (2015.04.07.), 149. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  149  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Tehát itt egy alapvető elvi, gondolkodásbeli különbség van a Fidesz-KDNP-kormány és önök, a Jobbik között, hiszen a szegénységpolitikát az adózási rendszer átalakításához, illetve az adózást a szegénységpolitikához igazítani véleményünk szerint nem helyes, és ez nem jó út, ez nem vezet sehová.

Csak példaként mondom, hogy ha az alapvető élelmiszerek áfáját csökkentjük, az nemcsak az alacsonyabb jövedelműeknek jelent kedvezményt, hanem a magasabb jövedelműeknek is, ami alapvetően egy igazságtalan dolog, ha csak azt a célt nézzük (Szávay István: És mi van az adórendszerrel, az egykulcsos adóval?), hogy a szegényebbeket szeretnénk támogatni.

Ez nem azt jelenti persze, hogy a forgalmi és a fogyasztási áfákat nem kell csökkenteni. De igen, csökkenteni kell, ebben egyetértünk. Jelenleg azonban a kormány más döntéseket hozott, máshogy közelíti meg a kérdést, például bővítette a közfoglalkoztatást, ezáltal százezreket vont be a jövedelemszerzésbe és a munka világába is. Több pénz jutott ezeknek az embereknek. Vagy kibővítette a családi adókedvezményt, az egykulcsos adórendszerrel vagy azzal, hogy a járulékokból is le lehet vonni ezt az adókedvezményt.

Vagy például ön említette, hogy a kiadást kell csökkenteni az áfával. Amikor a rezsicsökkentéshez kapcsolódó döntéseket meghoztuk, évi 300 milliárd forintot hagytunk az emberek zsebében, tehát pontosan azt csináltuk, amit ön kér, csak nem azzal a módszerrel. Vagy például a devizahitelesek rendezése is azt jelenti, ebben alacsonyabb jövedelműek is vannak sokan, hogy több pénz maradt a zsebükben. Nem is beszélve a jövedelemnövekedésről, az elmúlt két évben reáljövedelem-növelés volt Magyarországon, vagy az inflációnak a kérdéséről, amikor nincs infláció az országban, csökken az infláció mértéke az alapvető élelmiszerek tekintetében.

Tehát igenis, más módszerekkel a kormány próbálja elérni azt a társadalompolitikai célt, amit ön is feszeget. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  149  Következő    Ülésnap adatai