Készült: 2020.09.22.10:07:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

228. ülésnap (2009.10.07.), 48. felszólalás
Felszólaló Pánczél Károly (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:00


Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁNCZÉL KÁROLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Emberileg persze egyetértek önnel, mint politikus azonban mélyen meg vagyok döbbenve azon, amit ön kormánypárti képviselőként itt elmondott a költségvetés oktatási számairól. Értékekről és felelősségekről beszél, úgy, mintha a kormány által benyújtott költségvetéshez az MSZP-frakciónak az égadta világon semmi köze nem lenne, s most döbbennek rá, hogy 27 milliárdot kivonnak a közoktatásból, és ez drámai helyzetet teremt. Most döbbennek rá, hogy 17 milliárdot elvesznek a rászoruló gyerekek étkeztetéséből, ami drámai helyzetet teremt. Úgy tesznek, minthogyha ehhez semmi közük nem lenne.

Kérem szépen, milyen megszűnő támogatások vannak a közoktatásban? Megszűnik az egyébként törvény által még mindig kötelező - ma már többen céloztak erre - pedagógus-szakképzés és -továbbképzés támogatása, de megszűnik a tavaly nagy dérrel-dúrral bevezetett minőségbiztosítás támogatása, vagy az a teljesítménymotivációs támogatás, ami a tavaly - még egyszer mondom - nagy dérrel-dúrral beharangozott "Új tudás" program része volt. Az "Új tudás" mára egy üres lufi lett, mindent megszüntettek belőle. Megszüntetik, kiemelik az ösztönző támogatást a kistelepülések részére, a kistelepülési tagintézményi támogatást, és ami nagyon-nagyon fájó, megszűnik a diáksport támogatása is.

Ön arról beszél, hogy szükséges gazdasági lépések miatt kell ilyen lépéseket megtenni. Kérem szépen, az önkormányzatok, amelyek a legfőbb iskolafenntartók, ilyen normatív támogatás mellett a továbbiakban már nem fogják tudni működtetni azt, ami kötelező feladatuk, a közoktatás rendszerét.

Köszönöm. (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai