Készült: 2020.09.19.17:10:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2009.09.28.), 65. felszólalás
Felszólaló Pánczél Károly (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:53


Felszólalások:  Előző  65  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁNCZÉL KÁROLY (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! A napokban hozták nyilvánosságra az állami gazdasági társaságok vezetőinek csillagászati jövedelmeit, amelyek, azt gondolom, országos felháborodást keltettek. Ennél már csak az váltott ki nagyobb döbbenetet, hogy köztörvényes bűnök alapos gyanújával előzetes letartóztatásban ülni, ha lehet, még jövedelmezőbb; olyannyira, hogy ez már a hülyének is megéri. Immár munkában megfáradt, egyik hónapról a másikra tengődő tömegek ajánlkoznak a nyomasztó gondoktól való könnyű megszabadulás reményében, hogy sokmilliós jövedelemért szívesen ücsörögnének karba font kézzel néhány hónapot az előzetesben. (Felzúdulás az MSZP soraiban.) Az önök által kormányzott országban már csak ilyen fonák módon mennek a dolgok.

Arról azonban önök és személy szerint ön is mélyen hallgat, hogy a költségvetési intézmények vezetőinek jövedelmei semmivel sem maradnak el az állami vállalatok irányítóinak jövedelmei mögött. Számítások szerint semmi akadálya annak, hogy egy rektori fizetés elérje akár az 54 millió forintos összeget is. Ön ezt nem is cáfolta. Mindössze éreztette a felháborodott közzel, hogy ön a helyzet áldozata. Nem volt más választása, mint hogy aláírja ezeket az arcpirító jövedelmeket. Mielőtt, tisztelt miniszter úr, egy mártír pózába merevedne, ki kell mondanunk, az igazság az, hogy ön ezeket a menedzserszerződéseket azért kötötte, hogy megvásárolja a rektorok jóindulatát, okkal remélve, hogy így készségesebben asszisztálnak a felsőoktatást sújtó megszorításokhoz. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Úgy van!)

És az is az igazsághoz tartozik, hogy önt nemigen érdekelte, mekkora adósságot halmoznak fel eközben a felsőoktatásban. Az meg pláne nem zavarta, hogy ez nem egyéb, mint a közpénzek nemtörődöm osztogatása, amiért egy másik, felelős kormányban ön méltatlanná vált volna a miniszteri székre.

Tisztelt Miniszter Úr! Mikor fejezi be a titkolózást és intézkedik végre a rektori jövedelmek nyilvánossága érdekében? A mai magyar viszonyok között ön szerint reális-e és elfogadható-e, hogy akár 54 millió forintot is keressen évente egy rektor? Tisztességesnek tartja-e, hogy az önök mély szociális meggyőződéséből fakadóan az oktatók illetménye évek óta alig mozdul, és egyre kevesebbet ér? A felsőoktatás eladósodása, a rektorok szerint is hatalmas, ön mégis hozzájárult ezekhez az elképesztő jövedelmekhez. A jelenlegi megszorítások során szándékában áll-e korlátozni ezek mértékét?

Várom miniszter úr válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  65  Következő    Ülésnap adatai