Készült: 2020.09.26.12:03:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

194. ülésnap (2009.03.09.), 58. felszólalás
Felszólaló Pánczél Károly (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:04


Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁNCZÉL KÁROLY (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Megdöbbenve értesültem arról, hogy önök arra készülnek, hogy menet közben megváltoztassák a felsőoktatási felvételi játékszabályait. Manherz Károly államtitkár úr úgy nyilatkozott, hogy lehetséges a felvételi keretszámok módosítása oly módon, hogy csökkenjen az államilag finanszírozott képzésre felvehető hallgatók száma. Szerinte annak fényében lehetne erről dönteni, hogy az egyes szakokra hányan jelentkeztek. Ez a felvetés szégyenletes és elfogadhatatlan. Egy jogállamban ilyen lépés nehezen képzelhető el. De az ötlet nem csupán jogi szempontból aggályos, morálisan is elfogadhatatlan. Önök évek óta arra törekednek, hogy minél több fiatalt kényszerítsenek díjfizetésre, ha egyetemre, főiskolára akar járni - hol suttyomban teszik ezt, a keretszámok csökkentésével, hol nyíltan, a tandíj bevezetésével.

Miniszter Úr! Magyarország polgárai egy esztendővel ezelőtt egyértelműen állást foglaltak abban a kérdésben, és elutasították az önök törekvését, amely arra irányult, hogy a felsőoktatás majd' mindenki számára fizetős legyen. Az emberek egyértelművé tették, hogy nem kérnek ebből a politikából, mert tudják, hogy ez a családok egyre nagyobb része számára jelentené azt, hogy gyermeküknek esélye sem lesz a továbbtanulásra. Most, amikor válság van, és a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt családok tömegei kerülnek egyik napról a másikra kilátástalan helyzetbe, önök nem azon gondolkodnak, hogyan lehetne nekik segíteni, nem azon törik a fejüket, hogyan lehetne minél több fiatal tanulását segíteni, nem, önök korlátozni akarják a tehetséggondozó és felzárkóztató programokban részt vevők számát. Nem fizetik ki időben a hátrányos helyzetű fiatalok ösztöndíjait, és tovább akarják csökkenteni az ingyenes felsőoktatási képzésben részt vevők számát.

Az ön államtitkára szerint a létszámcsökkentés komoly megtakarítást jelentene, amely összeget más célokra is fel lehetne használni. Fel sem merül az ön munkatársában az, hogy a felvételire jelentkezett fiatalok évek óta készülnek tanulmányaik folytatására, felkészítő foglalkozásokra, különórákra járnak, nyelvvizsgát tesznek, ami nem olcsó mulatság, és nem is kevés munka. Ha ez az elképzelés valósággá válik, sokuk pénz- és energiabefektetése veszhet kárba.

Tisztelt Miniszter Úr! Az ön elődjének, Magyar Bálintnak jó szokása volt, hogy a felsőoktatásba jelentkezettek adatait már néhány nappal a határidő után ismertette. Kérem önt, hogy ha ismertek ezek az adatok, akkor ezt ossza meg velünk. Várom továbbá egyértelmű válaszát, valóban arra készülnek-e, hogy csökkentik az államilag finanszírozott képzésre felvehető hallgatók számát. Tisztelettel várom válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  58  Következő    Ülésnap adatai