Készült: 2020.05.28.20:18:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

177. ülésnap (2008.11.17.), 168. felszólalás
Felszólaló Burány Sándor (MSZP)
Beosztás nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:20


Felszólalások:  Előző  168  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BURÁNY SÁNDOR nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Örülök, hogy e kérdést idehozta a parlament nyilvánossága elé, így módot ad arra, hogy néhány félreértést a válaszomban eloszlassak.

(16.50)

De mielőtt a félreértéseket tisztáznánk, szeretném leszögezni, egy dologban egyetértek az ön felvetésével, nevezetesen abban, hogy az elmúlt időszakban a program előkészítése a kelleténél lassabban haladt. Levontuk a konzekvenciákat, ennek szervezeti és személyi következményei voltak. Ennek eredményeképpen az előkészítés felgyorsult, sőt le is zárult, és ma már intenzív munka folyik mind a 33 érintett kistérségben.

Fontos eredménynek tartom továbbá, hogy az elmúlt hónapokban gazdaságfejlesztési, oktatási és egészségügyi infrastruktúra-fejlesztési forrásokból jelentős támogatásokat kaptak a kistérségek, így az egy főre jutó támogatás a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben összességében magasabb az országos átlagnál.

Abban is egyetértek önnel, hogy nem felülről vezérelt programokra van szükség. Engedje meg, hogy ezzel kapcsolatban egy félreértést eloszlassak. Valóban kiadtunk módszertani útmutatókat, azonban éppen ez a módszertani útmutató leszögezi, hogy az ajánlott területek megjelölése indikatív, tehát nem kötelező a végrehajtása. Természetesen ettől a kistérség eltérhet, akár jelentős mértékben is. Amit kérünk, az mindössze az, hogy a kistérség az eltérést indokolja, nyilván megalapozott szakmai programok esetében ez elvárható. Az útmutató nem tiltja, hogy más területeken is történjenek fejlesztések, mint az indikációban megjelölt témákban, csak azt kérjük, hogy ne mindenre egyenletesen tervezzen a kistérség, ne ossza szét általában a rendelkezésre álló pénzt.

A visszatartott 20 százalék felhasználásával kapcsolatban is vannak félreértések. Nos, az elmúlt támogatásokat megvizsgálva kiderült, hogy a 33 leghátrányosabb kistérség között az egy főre jutó támogatásban hússzoros különbség alakult ki. Pontosan ezt az aránytalanságot akarjuk orvosolni, azzal, hogy korrekciókra van szükség, ezért a visszatartott összeget azokba a kistérségekbe kívánjuk nagyobb mértékben allokálni (Az elnök csengetéssel jelzi a hozzászólási idő leteltét.), ahol a támogatás átlag alatti, például a sarkadi kistérségbe is.

Kérem válaszom elfogadását. Köszönöm szépen a figyelmet.
Felszólalások:  Előző  168  Következő    Ülésnap adatai