Készült: 2021.05.16.07:13:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

285. ülésnap (2006.02.06.), 98. felszólalás
Felszólaló Juhász Gábor (MSZP)
Beosztás belügyminisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:17


Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

JUHÁSZ GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselő Úr! A vadászbalesetek és a fegyvertartás ezen szabályai között nincs ok-okozati összefüggés. Ami a vadászbalesetekkel kapcsolatban elmondható, az az, hogy 2005-ben 5 halálos kimenetelű vadászbaleset történt, ami nagyon sajnálatos. Átlagosan évente 2-3 halálos kimenetelű vadászbaleset szokott lenni, és ugyanennyi súlyos sérüléssel járó vadászbaleset.

A tavalyi évben az a megrendítő élmény ért mindnyájunkat, hogy egyik társunkat vesztettük el, Urbán Árpádot, aki maga is egy vadásztársaság elnökeként vett részt közös vadászaton, így érte őt a baleset.

A rendőrség jelenleg három esetben folytat eljárást. A már befejezett nyomozások során egyértelműen megállapítható volt, hogy a hatályos biztonsági rendszabályok betartása mellett egyetlen vadászbaleset sem következett volna be. Vagyis a vadászbalesetek a biztonsági rendszabályok be nem tartása miatt történnek, és nem a fegyvertartás szabályai miatt történtek.

Ugyanakkor szeretném önnek elmondani azt is, hogy az a probléma, amire ön céloz, illetve más olyan, ami a 253/2004-es kormányrendelet előírásait taglalja, ami közismerten szigorú, talán az uniós átlagnál is szigorúbb fegyvertartási körülményeket ír elő, ennek a felülvizsgálata éppen folyamatban van. Nem elsősorban eddig az ön, hanem Godó Lajos képviselő úr kérésére, igényére történt egy ilyen konkrét munka, hiszen látjuk, hogy ennek a kormányrendeletnek a hatályosulása néhány olyan problémát vet fel, ami adott esetben a felülvizsgálatot indokolja.

Vagyis azt szeretném önnek mondani, hogy a vadászbalesetek nincsenek összefüggésben a fegyvertartás ezen szigorú szabályaival. Ugyanakkor látjuk mi is, hogy ez a kormányrendelet, amely, ahogy mondom, az uniós átlagtól lényegesen szigorúbb szabályokat tart a fegyvertartás kérdéskörében, ez felülvizsgálatra szorul. Ennek a felülvizsgálatnak éppen most van itt az ideje, és civil szervezetek, szakértők bevonásával történik is.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai