Készült: 2021.05.07.12:08:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

285. ülésnap (2006.02.06.), 84. felszólalás
Felszólaló Dr. Rácz Jenő
Beosztás egészségügyi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 3:30


Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÁCZ JENŐ egészségügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön azt javasolja, hogy nézzük meg, milyen folyamat zajlik itt. Szerintem is, nézzük meg, de nem úgy általában, hanem a konkrét számok tükrében nézzük meg!

Ön kevesli, hogy az idei költségvetésben erre a bizonyos fekvőbetegkasszára, járóbeteg-szakellátásra és a tervezett CT-s laborkasszára összesen 479,2 milliárd forintot terveztünk. Lehet, hogy ez kevés, képviselő úr, de nem tudom, emlékszik-e ön arra, hogy az előző kormányzati ciklusban az utolsó teljes évre ugyanezekre a kasszákra hány milliárd forint terveződött. 268 milliárd, tehát még egyszer hangsúlyozom: 479,2 milliárdhoz képest 268 milliárd forintot terveztek önök. Ez pontosan 211,2 milliárd forinttal kevesebb. Már szinte látom az utcán a plakátot, amint egy beteg elmondja, hogy mennyivel rosszabb nekünk, mint négy évvel ezelőtt, hogy ez a kormány most csak 211 milliárd forinttal költött többet ránk, mint az előző kormány.

És maradjunk tovább a konkrét számoknál! Nézzük meg, hogy ennek hatására a kórházaknak hogyan változott a helyzete, nem úgy általában, szintén a konkrét számok tükrében. Rendkívül örülök, hogy az ön kérdésére ezt az ábrát immár negyedszer mutathatom itt meg a parlamentben - mindig igyekszünk egyre nagyobbra készíteni, hogy pontosan lehessen látni. (Felmutatja.) Ezen a plakáton pontosan látszik az, hogy mi változott az előző négyéves ciklusban, és mi változott adott esetben ennek a kormánynak a kormányzása idején. Mutatom önnek, képviselő úr. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Oda se figyel!)

1998-ban, amikor a Fidesz-kormány elkezdte az egészségpolitikáját, meredeken megemelkedett az intézményi adósság, és soha nem látható magasságokat ért el: 3 százalék fölötti az intézményi adósság, a fizetési határidőn túli szállítói átalány az eredeti kiadási előirányzat százalékában még soha nem volt ilyen magas.

(16.10)

Majd az áldásos hatás következtében ez az egész kormányzati ciklusban mindig 2 százalék fölött volt, ami azért határérték, mert ez egyheti finanszírozási összegnek felel meg. Ma itt ön pontosan látja, a konszolidációs programunk hatására ez hirtelen 1 százalékkal lezuhant, és tartósan 2 százalék alatt volt - folyamatosan 2 százalék alatt volt.

Igen, ezt a plakátot is érdemes lenne egyébként kitenni azokra a választási plakátokra, amelyekben panaszolják az intézmények, hogy 30 százalékkal sikerült csökkenteni ebben a kormányzati ciklusban az intézmények adósságállományát.

Tisztelt Képviselő Úr! Én azt hiszem, hogy matematika csak egyfajta van. Nincs választási matematika, nincs kampánymatematika, vagy nincs úgy matematika általában. Nagyon célszerűnek tartanám, hogyha a számokat valódi számoknak értékelnénk, és nem fordulna az elő, hogy például az önök pártelnöke, mondjuk, olyat találna mondani egy pécsi rendezvényen, hogy a csehországi orvosok átlagbére hét és félszer magasabb, mint a magyaroké. Nemhogy hét és félszeres, hanem adott esetben még 7 százalékos sincs a különbség. Ellenben jól emlékszünk arra, amikor négy évvel ezelőtt a tíz csatlakozó ország között sajnálatos módon az egészségügyi dolgozók fizetése vonatkozásában Magyarország az utolsó helyet foglalta el, szemben a mai helyzettel, amikor csak Málta, Szlovénia és Ciprus előz meg bennünket.

Úgy gondolom, képviselő úr, valóban nézzük meg, milyen folyamatról van szó. Mi ezekre a folyamatokra büszkék vagyunk, és úgy érezzük, hogy ezeket a konkrétumokat lenne érdemes a plakátokra kihelyezni.

Ezeknek a konkrétumoknak az ismeretében kérem, fogadja el a válaszomat. (Taps a kormánypárti oldalon.)
Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai